Rikstrafiken vill ha kortavtal

Rikstrafiken har nu börjat bana väg för att EU-kommissionen ska ställa sig positiv till en avtalstid på tio år för Gotlandstrafiken.
- Att vi inte fick in några anbud ger oss helt andra möjligheter än tidigare! säger generaldirektör Staffan Widlert.

Gotland2006-03-22 06:00
Förra veckan löpte anbudstiden i upphandlingen av Gotlandstrafiken ut, utan att något anbud inkommit.
Nu för Rikstrafiken diskussioner med ett hemligt antal intressenter, om vad de anser måste ändras, för att de ska kunna delta i en ny upphandling.
Olika rederier ser olika problem, vilket innebär breda bryderier för Rikstrafiken, menar generaldirektör Staffan Widlert, som har statens uppdrag att främja upphandlingar med konkurrens.
- Någon kan ha svårt att ha tillräckligt snabba båtar. Då får man fundera över vilken hastighet man ska kräva. Andra anser att avtalstiden på sex år är för kort, vilket andra inte har problem med. Så har vi Gotlandsbolaget, som exempelvis inte vill ta någon större affärsrisk.

Max tio år
I den nu avbrutna upphandlingen angavs avtalstiden till sex år, med möjlighet till förlängning. Detta eftersom EU-kommissionens tolkning av en EU-förordning (3577/92), anger sex år som "normaltid" för ett dylikt trafikavtal.
Nu har Rikstrafiken tagit en första kontakt med EU-kommissionen, för att undersöka om man kan anse att "normalfall" för Gotland, motiverar en längre avtalsperiod.
- Nu när det har visat sig att vi inte fick in några anbud, så har vi en helt annan möjlighet än tidigare, att ta en sådan diskussion. Nu kan vi visa att det inte har fungerat i första varvet, säger Staffan Widlert.
Hur lång avtalstid är det ni ber kommissionen fundera kring?
- Det är nog inte aktuellt att fundera över mer än tio år.

Riksdagsbeslut krävs
I nuläget handlar det om en "informell diskussion" som än så länge genomförts via telefon. Det kan dock bli aktuellt med ett möte med kommissionens enhet för "Maritime transport policy and maritime safety", konstaterar Rikstrafikens verksjurist Åsa Ärlebrant.
Om det blir positiva signaler från Bryssel, så är nästa steg att Rikstrafiken vänder sig till Sveriges yttersta ledning.
- Riksdagen måste i så fall besluta att vi får rätt att binda upp statens pengar på tio år, säger Staffan Widlert.
Hinns en sådan process med, i den nu aktuella upphandlingen?
- Om alla inblandade tycker att det är en bra idé, så går det rent tekniskt att göra det. Frågan måste vara löst till man ska teckna avtal med en operatör.

Kan överklagas
Om den andra upphandlingsomgången slutförs med ett tioårsavtal, så kan dock den utökade avtalsperioden ifrågasättas.
- Någon som inte fick upphandlingen kan klaga till länsrätten och mena att det inte är rimligt. Jag har dock svårt att tänka mig att en länsrätt skulle komma fram till något annat än EU-kommissionen, säger Åsa Ärlebrant.
GA sökte igår, utan framgång, infrastrukturminister Ulrica Messing för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om