Rikstrafiken förbereder överlämning av ansvaret
Nästa vecka presenterar kommunstyrelsen sin avsiktsförklaring för gotlandstrafiken. Men än så länge har Rikstrafiken ansvaret, och man vill ha 1,25 miljarder kronor till färjorna de tre kommande åren.
Samtalspartner. Christer Agerback, tillförordnad chef för Trafikverket region Stockholm, kommer till Gotland nästa vecka för att prata färjetrafik med kommunen. Foto: Vägverket
Foto: Fotograf saknas!
- Det är en normal uppräkning av nuvarande avtal, säger Rikstrafikens generaldirektör Ulf Lundin.
I underlaget märks det pågående arbetet med att flytta över ansvaret till Gotland. Rikstrafiken föreslår att anslaget för trafikavtal delas i två delar, en för gotlandstrafiken och en för övriga avtal, för att lätt kunna lyfta både ansvar och pengar när det blir akutellt.
Den arbetsgrupp som bildades när näringsdepartementet träffade kommunen och länsstyrelsen, Rikstrafiken och Gotlands trafikantråd i december, är ännu inte framme vid något konkret förslag.
- Även om det brådskar så dröjer det ännu med ett förslag, säger Ulf Andersson vid näringsdepartementet.
Han utesluter inte att ett beslut läggs samman med höstens budgetproposition (som blir något försenad på grund av valet).
Kontaktperson utsedd
Näringsdepartementet har utsett Christer Agerback som sin kontaktperson i diskussionerna om gotlandstrafiken. Christer Agerback är regiondirektör för Vägverket region Stockholm, och nyligen utsedd till tillförordnad chef för Trafikverket region Stockholm, med övergripande ansvar för hela transportsystemet i regionen.
Christer Agerback kommer tillsammans med infrastrukturminister Åsa Torstensson till Gotland nästa vecka för att ta första spadtaget för nya cykelvägen till Lummelunda, men även för att träffa representanter för kommunen.
Konsult inkopplad
I väntan på ett beslut om ansvarsfördelningen arbetar Rikstrafiken vidare med upphandlingen av nästa färjeavtal. Experter från Rote Consulting AB har anlitats. Arbetet leds av Tomas Lundgren som har ett tydligt uppdrag att göra nästa upphandling mer attraktiv för att locka fler anbudsgivare.
- För tillfället går jag igenom den förra upphandlingen och den underlag som Rikstrafiken tagit fram inför nästa, säger Tomas Lundgren från sitt kontor i Göteborg.
- Förra upphandlingen var för komplex, det var svårt för rederierna att ta till sig materialet och omsätta det i affärsmässiga kalkyler, tillägger han.
Kommunledningen har den här veckan varit i Bryssel för att med EU:s kommissionär för transporter, estländaren Siim Kallas, diskutera möjligheten att ha längre avtalsperioder än sex år. Kommunalrådet Eva Nypelius ser gärna avtal på 10-12 år.
Men i den utvärdering som Rikstrafiken gjorde efter förra upphandlingen var avtalets längd inte främsta orsaken till att anbuden uteblev. Största hindret var den komplicerade upphandlingsprocessen, och problem att att hitta lämpliga fartyg. Många framhöll även att Destination Gotland som etablerad operatör har ett övertag som är svårt att överbrygga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!