Riksåklagaren tar upp heroinbeslaget

Heroinbeslaget på Wisby hotel utreds igen. Det är Riksåklagaren som beslutat ska ta reda på vad som hände när en 33-åring greps med 1,5 kilo heroin på Wisby hotel.

Gotland2006-12-28 06:00
33-åringens advokat Eric Dufvenmark har begärt att hans klient ska få resning i målet. Han förklarar det med att det kommit fram nya fakta i fallet som motiverar en ny prövning.

- Som underlag för övervägandena i ärendet finns anledning granska material från två nu pågående andra förundersökningar, vilka i vissa delar har anknytning till målet år 2000 mot 33-åringen, säger åklagaren Peter Hertting som leder Riksåklagarens förundersökning.
Det var i början av maj 2000 som 33-åringen greps av polisen med 1,5 kilo heroin. Han dömdes till nio års fängelse för grovt narkotikabrott.
För snart två år sedan presenterades uppgifter om att inte alla fakta i målet lades fram i samband med rättegången. Bland annat ska beslaget i själva verket ha varit en knarkfälla, gillrad av polisen. Eric Dufvenmark begärde då att 33-åringen skulle beviljas resning. Han hävdade bland annat att varken den lokale åklagaren, försvaret eller tingsrätten fått några uppgifter om att man använt en informatör som lockat hans klient i en fälla.
- Vi tycker det är uppenbart att polisen ägnat sig åt brottsprovokation och hållit operationerna hemliga för domstol och försvarare. Det är i strid med alla rättsregler, sa Eric Dufvenmark då.

Utredning
Riksåklagaren valde att låta åklagaren Pär G Lindell på Riksenheten för polismål utreda om polisen gjort sig skyldig till något brott. Flera poliser och civila personer inblandade i målet har hörts men ingen har hittills delgivits misstanke om brott. Carin Götblad var länspolismästare på Gotland vid heroinbeslaget och har pekats ut som en av de ansvariga för operationen. Hon avslöjade för Högsta domstolen att hon betalat ut pengar till en informatör i samband med heroinbeslaget.
Att en polisagent använts i samband med heroinbeslaget kom aldrig fram under rättegången.
Eric Dufvenmark anser att åtminstone någon av poliserna som hördes under ed hade insikt om att det var en knarkfälla.
- Min klient har dömts på felaktiga grunder och ska ha en ny prövning, anser han.
I samma veva fick åklagaren Ulf Forsberg på internationella åklagarkammaren i Uppsala uppdraget att granska om den så kallade polisagenten gjort sig skyldig till något brott. Han skyddas av polisen och bor i ett EU-land men togs hem och hade då häktats i sin frånvaro för grovt narkotikabrott vid Gotlands tingsrätt. Efter några dagar släpptes han. I det sammanhanget avslöjades att han begärt och fått nåd av regeringen för ett tidigare straff med motiveringen att han jobbade för polisen.

Sekretessbelagda
Riksåklagarens beslut att återuppta förundersökningen innebär att Eric Dufvenmark nu kan få ta del av de två andra undersökningarna som är sekretessbelagda.
- Det ger oss partsinsyn. Alla handlingar som Riksåklagaren tar in får vi också se. Dessutom kan vi begära kompletterande utredning, säger Eric Dufvenmark.
Om Riksåklagaren anser det motiverat kan han begära att Högsta domstolen bevilja 33-åringen resning. En annan möjlighet är att 33-åringen själv vänder sig till Högsta domstolen.
33-åringen dömdes till nio års fängelse följt av en längre utvisning.
- Vi har sagt att min klient inte ska vara frihetsberövad i dagsläget, säger Eric Dufvenmark som tycker att ärendet ska utredas skyndsamt.
Får 33-åringen resning kan det påverka hans möjlighet att få stanna i landet. Ett skadeståndskrav kan också bli aktuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om