Repriserar kulturår för ett friskare arbetsliv
När SKTF på Gotland i år erbjöd kultur som en väg till ett friskare arbetsliv, nappade 100 av 800 medlemmar!Enligt fackordförande Tonny Stålnacke skapade och spred de kulturella och sociala aktiviteterna glädje, kunskap och självkänsla.Nu förlängs projektet. I år ska bild, dans och berättande främja välbefinnandet.
Dessa vetenskapliga rön, presenterades vid en inspirationsdag på Gotland i februari i år.
Bakom dagen stod SKTF, som - med stöd av nämnda rön - hade tagit ett, för ett fackförbund något ovanligt, steg och sökt pengar av Statens kulturråd, för ett års själastärkande och inspirerande medlemsaktiviteter, med kulturell prägel.
Med 250 000 kronor från stödformen "kultur i arbetslivet" och 60 000 ur egen plånbok, genomfördes körsång, kulturvandringar, skrivarverkstad och en teatergrupp.
Projektet kallades "Navigare necesse est" - latin för "att segla är nödvändigt" och en anspelning på ö-förutsättningarna och närheten till havet - och stöttades av SKTF:s huvudkontor i Stockholm.
- Vi var lite skraja i början och undrade om det här var något medlemmarna skulle tända på, berättar Tonny Stålnacke, heltidsanställd ordförande i SKTF:s Gotlandsavdelning.
Nu när året har avslutats och redovisats, kan han konstatera att det nappade - med besked!
Över 100 av totalt 800 medlemmar på ön deltog aktivt och responsen blev överväldigande god, säger fackordföranden.
Stärkt självkänsla
- Det gav mycket att få mötas mellan förvaltningarna, att våga sjunga, våga skriva, våga satsa! Ibland hade man exempelvis betänkligheter kring sin egen förmåga. Här vågade man spränga gränserna lite.
Nu vet många att de "kan mer", menar Tonny Stålnacke.
- Kanske man vågar tala lite mer för sig själv i löneförhandlingar, eller i kontakt med chefer. Projektet har skapat självkänsla, tror jag.
För sitt kulturarbete under 2005, nominerades SKTF till Gotlands kommuns kulturpris.
Med de framgångarna i bagaget, valde man att gå vidare med projektet.
Repriseras
Nya pengar söktes från Kulturrådet och 125 000 kronor beviljades. Fackförbundet lägger till ytterligare 30 000, vilket har godkänts vid budgetmöte.
- Vi måste själva lägga ut 25 procent av projektkostnaden. Det innebär att vi, totalt sett, kommer att ha använt 465 000 kronor som satsats på våra medlemmar.
Nästa år, med start i form av ett informationsmöte i februari, anordnar SKTF på Gotland en bildverkstad, mångkulturella berättarcaféer och dansgrupper med prova på-möjligheter.
- Nu jobbar vi med att hitta ledare till grupperna. I fjol hade vi bara professionella ledare. Teatern hade Carin Gyllenhammar, kören Marie Sandell, skrivarna Agneta Norlander och kulturarvet hade Gunnar Bäck.
Utöver dessa avlönade krafter, arbetade och arbetar åtta ideella "kulturlotsar", SKTF-medlemmar, med att inspirera och samordna kultursatsningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!