!

Gotland2006-07-01 06:00
Under sommaren tillkommer många nya arbetstillfällen på Gotland knutna till turistsäsongen, men också en hel del semestervikariat i andra branscher.
- De stora branscherna är restaurang, sjukvård, butik och hotell, servicenäringen i stort. Gotlands kommun är en stor arbetsgivare och Destination Gotland tar in väldigt mycket folk, annars är det restaurangbranschen, säger John Gunnarsson, arbetsförmedlare i Visby.
För den som är ung, kan det trots detta vara svårt att hitta ett sommarjobb.
- Svårigheten på den gotländska arbetsmarknaden, i den åldern, är att man inte har tillräckliga erfarenheter sen tidigare. Det kan vara svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte har ett kontaktnät. Om man är 16, 17, 18 år har man ofta inga referenser och då får man börja på en låg nivå och jobba sig upp stegvis, sommar efter sommar, säger John Gunnarsson.
Av alla jobb på arbetsmarknaden i stort, går endast cirka 30 procent via arbetsförmedlingen, de allra flesta förmedlas på annat sätt, exempelvis genom personliga kontakter.
- Det är väldigt mycket personaliga kontakter, med tanke på hur mycket jobb som måste finnas här under sommaren och det som kommer in till oss. Många återkommer till samma ställe gång på gång, många affärer och restauranger har en fast sommarpersonal från år till år och många sommarjobb tillsätts utan vår kännedom, säger John Gunnarsson.
I dagsläget finns cirka 25 sökbara sommarjobb på arbetsförmedlingen på Gotland och arbetsgivare hör även av sig till arbetsförmedlingen i hopp om att hitta en viss kompetens. En stor del av arbetena kräver dock tidigare erfarenheter.
- Just nu finns många lediga restaurangjobb, säger John Gunnarsson.

Hanna Lenholm arbetar med ungdomsfrågor inom LO-distriktet på Gotland.
Än så länge har få ungdomar hört av sig dit, angående problem i samband med sommarjobb.
- Det har faktiskt varit lugnt än så länge, men säsongen börjar ju inte förrän efter midsommar, så det kommer säkert mer, säger hon för den som vill sommarjobba.
Ett problem för unga sommarjobbare är, enligt Hanna Lenholm, många sökande på varje tjänst, vilket kan innebära försämrade villkor.
- Eftersom det finns färre arbeten och det är många som söker dem, kan arbetsgivaren ställa högre krav.
Ett exempel är att arbetsgivaren vill att man ska provjobba utan lön, något som man från facket starkt motsätter sig.
- Provjobba gärna, men inte gratis och lönen ska vara i rena pengar, inte i form av mat eller saker, säger Hanna Lenholm.
Många känner heller inte till reglerna för vilka sysslor unga sommararbetare får utföra.
- Om du är under 15 år måste du också hinna vara ledig minst fyra veckor i sträck under sommaren, säger Hanna Lenholm.
För att öka chanserna till sommarjobb, föreslår Hanna Lenholm, att först och främst ska söka arbeten inom den egna bekantskapskretsen.
- Är du minderårig är det lättast att lyssna av med föräldrar och grannar. När du är på praktik eller prao är ett bra tillfälle att fråga om sommarjobb och då har du också lite inblick i arbetsuppgifterna.
- Annars är det arbetsförmedlingen, som vanligt, eller att ringa runt.
För att undvika problem på arbetsplatsen, tycker Hanna Lenholm, att du som ung ska prata med dina föräldrar, som dessutom ska godkänna att jobbar och viktigast av allt är att du får ett ordentligt skrivet anställningsbevis.
- Du ska ha ett anställningsbevis i handen innan du börjar jobba.
Utan anställningsbevis är det svårt att hävda sin rätt och att veta om arbetet är svart eller vitt.
Den som har sommarjobbat skall också få semesterersättning, minst tolv procent av den intjänade lönen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om