"Ren etanolfabrik är inte realistiskt"

En ren etanolfabrik på Gotland, med dagens teknik, är inte längre realistiskt. Men med ny teknik kan det bli lönsamt igen.
Så resonerar styrgruppen kring omställningsbidraget för betodlarna på Gotland.

Gotland2007-02-01 06:00
I går träffades åter igen styrgruppen, som ska bestämma vad de 35 miljoner kronor ska gå till, som Gotlands betodlare får i omställningsbidrag. I gruppen ingår Betodlarnas förening, LRF, Lantmännen, Gotlands kommun och länsstyrelsen.
- Det är fortfarande energispåret, som gäller, säger ordföranden i gruppen, Thomas Persson, strategisk chef på länsstyrelsen.

Höga produktionskostnader
Det kan bli etanol, biogas eller RME-satsning, det kan handla om betor eller spannmål. Men det kan också komma att röra sig om helt andra saker. Men en ren etanolfabrik med dagens teknik tror inte längre gruppen på.
- Produktionskostnaderna blir för höga och Gotland är för litet för stordriftsfördelar. Däremot kan kanske en teknikutveckling inom området göra det mer lönsamt framöver, säger Thomas Persson.
Gruppen ser sig nu om efter en person, som på heltid kan driva frågan om hur omställningsmiljonerna ska användas. De kan gå till investeringar i något projekt som gynnar betodlarna, eller snarare de förre detta betodlarna, de flesta har ju slutat odla betor.
Hur ska en energianläggning, som kanske inte använder betor som råvara, gynna betodlarna?
- De kan till exempel bli delägare i ett aktiebolag, säger Thomas Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om