Rekordmånga tyckte till om regionen

Att låta alla komma till tals är viktigt för att Region Gotland ska förbättra servicen. Under förra året lämnades över 800 synpunkter in via ”Säg vad du tycker”.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2018-02-14 05:00

”Säg vad du tycker” uppmanar en liten blå knapp på många av Region Gotlands webbsidor. Klickar man på den dyker ett formulär upp. Efter att ha angett om det är förbättringsförslag, beröm eller klagomål man vill lämna kan man skriva in sina synpunkter.

Att be om synpunkter är en del av regionens systematiska kvalitetsarbete.

– Det är en otroligt viktig funktion. Vi får in många bra idéer den vägen. När vi gjorde om hemsidan förra året lyfte vi fram ”Säg vad du tycker”, berättar Marianne Godin Luthman som arbetar med utveckling och kvalitet.

Mer synlig fick regionen in rekordmånga synpunkter via ”Säg vad du tycker” förra året, 837 stycken. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2016. En del av klagomålen är omedelbara reaktioner på något som hänt, efter en bullrig konsert i innerstan eller efter utebliven snöröjning efter ett oväder.

Ibland används ”Säg vad du tycker” för att manifestera protester. Ett tydligt exempel förra året var frågan om Romabadet, som ledde till att drygt 150 synpunkter lämnades in. Pär Gustavsson, enhetschef för simhallarna, fick mycket att göra.

– Det blev ett hårt tryck. Någon hade uppmanat på Facebook att lämna synpunkter om badet och vi fick mycket att göra samtidigt som det var semesterperiod, berättar han.

Hur många han själv besvarade vet inte Pär Gustavsson, men trots anhopningen av jobb har han inget ont att säga om ”Säg vad du tycker”.

– Det är perfekt, en möjlighet för alla medborgare att säga vad de tycker, säger han och påpekar att regionen även gör brukarundersökningar bland badgästerna.

För några av Region Gotlands verksamheter finns lagar som kräver att det ska finnas en klagomålshantering. Det gäller till exempel vården och skolan. För att ha en verksamhet som berör tusentals barn och föräldrar får barn- och utbildningsnämnden in anmärkningsvärt få synpunkter.

– Vi har pratat mycket om hur vi tar emot synpunkter. Målet är att så långt det går ha direktkontakt, att föräldrar pratar direkt med rektor eller lärare. Att använda ” Säg vad du tycker” ska vara sist i ledet av möjligheter, säger Karin Sandberg Täpp som är verksamhetsspecialist vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Tvärtom mot skolan har socialnämnden aktivt marknadsfört alla möjligheter att lämna synpunkter om äldreomsorgen, både hos de äldre men även bland anhöriga. Via ”Säg vad du tycker” fick socialnämnden in över 200 synpunkter förra året, varav ett 80-tal handlade om hemtjänsten.

Sjukvården är ett annat område där det är särskilt viktigt att ta vara på synpunkter och klagomål. Möjligheten att klaga är lagfäst och det finns många andra vägar att lämna synpunkter, bland annat till patientnämnden. Ändå lämnades över 100 synpunkter in via "Säg vad du tycker".

De flesta ”Säg vad du tycker” som lämnas till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen handlar om bullerstörningar. Förra året var de särskilt frekventa sommartid och koncentrerade till Stora torget.

– Vi går igenom alla inkomna synpunkter så fort vi kan, berättar miljöskyddsinspektör Petrus Landin.

En stor del av de inkomna synpunkterna är anonyma.

– Det gör det svårare för oss. Ska vi göra en utredning måste vi veta vem som klagar så att vi kan komma hem och mäta ljudnivåerna, säger Petrus Landin.

De anonyma synpunkterna leder oftast bara till att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen informerar den verksamhet som stört, med en uppmaning att de ska följa sin egenkontroll.

Alla gotlänningar har dock inte tillgång till en dator. 2016 tog regionen emot 352 synpunkter som lämnat på andra sätt än via "Säg vad du tycker". Under förra året nästan halverades antalet, samtidigt som "Säg vad du tycker" slog rekord.

Ett annat sätt att lämna synpunkter är att skriva ett medborgarförslag. Då får förslaget en mer ingående handläggning och slutligen är det regionfullmäktige som fattar beslut.

Är man missnöjd med ett myndighetsbeslut som regionen fattat är kanske inte ”Säg vad du tycker” eller medborgarförslag rätt forum. Vill man ha frågan prövad i högre instans, länsstyrelsen eller domstol, ska man överklaga beslutet.

Fotnot: "Säg vad du tycker" kommer inom kort att byta namn till "Lämna dina synpunkter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om