Rekordmånga p-böter i Visby
Årets julimånad innebar något av ett rekord när det gäller felparkerade bilar i Visby. Parkeringsvakterna lappade 1 750 bilar för närmare 800 000 kronor jämfört med juli förra året då det lappades för böter på cirka 500 000 kronor för 1 150 bilar.- Det är fullständig kalabalik mellan varven. Det rör sig om fyra veckor då det är som värst. Det är några av veckorna i juli. Sedan kommer medeltidsveckan. Då är det på något sätt legitimt att bete sig hur som helst och man påpekar ägarna att man är seriösa bara för att man är försäljare.
- Man struntar i de regler som finns. Det verkar som att man tycker att det går bra att göra hur som helst när man har fått på sig medeltidskläder. "Varför ska det finnas handikapplatser?" undrade en som inte förstod varför han inte fick parkera vid Lasarettsgatan. Men det kom många rörelsehindrade, som det var bra för, säger Monica Karlsson och fortsätter:
- Tyvärr är det så att respekten för handikapplatser finns inte under hela sommaren. Gotlänningarna är duktiga.
- De har respekten. Men BMW-ägare och medeltidsfolk chansar. Man tycker att vi tjafsar och att vi är idioter.
Rätt att flytta bilar
Men sedan mars förra året finns en lag som ger rätt att flytta bilar som står på handikapplats utan tillstånd. Lagen kom till på grund av att så många inte brydde sig. Det är stor skillnad för parkeringsvakterna nu efter lagens tillkomst, tycker Monica Karlsson.
Det finns fortfarande många respektlösa bilister. Och parkeringsvakterna får höra både det ena och det andra och det händer att de måste göra polisanmälan om olaga hot och trakasserier. Som vi berättade i förra veckan så var det en av p-vakterna som anmälde att hon hade hotats med att bli strypt av en av försäljarna på medeltidsmarknaden.
Monica Karlsson har också blivit hotad och hennes chef, trafikingenjören Lennart Klintbom, hade förra året besök på sitt tjänsterum av en man som hotade att slänga ut honom genom fönstret. Tjänsterummet ligger på tredje våning.
- Men man kan ju inte polisanmäla för allt som sägs till oss. Vi får ju bland annat höra att vi är terrorister, horor och idioter, säger Elisabeth Lindahl.
- Men det var faktiskt nu i sommar också en dam som kom och bad Elisabeth om ursäkt sedan hon fått 250 i böter vid parkeringen bakom Coop. Hon hade tidigare fått 250 kronor i böter i Slite och då skällt ut Elisabeth. Nu ville hon be om ursäkt för det, berättar Monica Karlsson.
Mest problem i innerstan
Under hela juli har man varit tre parkeringsvakter i gång samtidigt. Mest problem tycker p-vakterna att det är i innerstan. Dels finns problem med dem som bor där och som anser sig ha en egen parkeringsplats året runt. Sedan finns alla turister som inte visar någon hänsyn.
- Ibland undrar vi om de har släppt ner sina bilar med helikopter. De parkerar i trånga gränder så att inga andra kan komma fram eller mitt för en utfart, säger Monica Karlsson.
- Framför allt är det runt Stora torget som problemen finns. Det är jämt något där. Förr fanns torghandlare där som vi hade problem med. Men nu är det mest vissa restaurangägare och deras personal. Speciellt gäller det för sommarrestaurangerna. De brukar ha spanare som håller utkik och talar om att "nu kommer dom", berättar Elisabeth Lindahl.
En annan del av Visby som p-vakterna måste kolla är längs Strandpromenaden ut till Snäckviken.
Hela den delen ingår nu som tättbebyggt område i Visby. Därmed bestämmer kommunen bland annat om vilka hastighetsbegränsningar som ska gälla och om parkering i terräng.
Mycket böter vid Snäck
Därmed är det förbjudet inte bara av ett utan av flera skäl för att parkera väster om Strandpromenaden (gång- och cykelled). Man får inte korsa Strandpromenaden med bil. Det är inte tillåtet att parkera väster om Strandpromenaden och den marken här till naturreservatet Gotlandskusten.
Det har lappats en hel del bilar den här sommaren, framför allt ute vid Snäck. Men också vid Gustafsvik, där det har förekommit att man kört ner och parkerat på sandstranden! Men när parkeringsvakterna talar om att man inte får göra hur som helst så får de höra och uppleva både det ena och andra. Monica Karlsson berättar en hel del om vad de råkar ut för. Exempelvis om "pappas pojkar" som kommer i vecka 29, "stockholmsveckan".
- De tycks tro att de får göra vad som helst, klappar en på huvudet och frågar vad felparkeringen kostar. Vad gör man med sådana, där det inte hjälper om man lappar dem för 700 kronor när de har ställt sin flotta bil mitt i en korsning i innerstan. Sedan vill jag än en gång poängtera. Vi som är parkeringsvakter är kommunanställda med dålig lön och vi har ingen provision på de pengar kommunen får in på p-böterna, säger Monica Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!