Förra året dog 13 personer inom jord- och lantbruket i Sverige, visar Arbetsmiljöverkets statistik.
Men många fler än så dog inom näringen. LRF, lantbrukarnas riksförbund, har tagit fram siffror som visar att 21 personer dog till följd av olyckor inom jord- och lantbruket.
Tre av dem som dog var barn. Och en av de dödsolyckorna inträffade på Gotland.
En fyraårig pojke blev påkörd av en traktor i augusti förra året och dog av skadorna.
- Traktorer har varit inblandade i alla de tre dödsolyckorna. Det är så tragiskt, säger Stefan Wistrand, som bland annat jobbar med säkerhetsfrågor på LRF och är med i riksförbundets projektet "Säkert bondförnuft".
Olyckan där en bonde blev en ihjälstångad av tjur inträffade också i slutet av förra sommaren. Enligt Stefan Wistrand händer det numera relativt ofta att den typen av dödsolyckor inträffar.
- Det har sin förklaring i att många bönder låter en tjur gå med i mjölkkobesättningen. Det gjorde man inte förr, då inseminerade man de här korna. En köttrastjur är framavlad att vara bättre i lynnet. Dit har man inte kommit med tjurar för mjölkkor. Personligen skulle jag aldrig får för mig att gå in i en hage med mjölkkor där det finns en tjur. Aldrig, säger Stefan Wistrand.
Enligt Stefan Wistrand krävs en attitydförändring för att kunna minska det ökade antalet dödsolyckor inom jord- och lantbruk.
- Det är oerhört stressigt för lantbrukare nu. Ofta är man också pressad ekonomiskt. Men säkerheten kan man inte tulla på, säger Stefan Wistrand.
Därför säger han att projketet "Säkert bondförnuft" fyller en stor funktion och faktiskt börjar få till en attitydförändring.
- Förra året var temat djur. Vi åkte runt till djurägare och gav tips och råd hur man ska agera i sin besättning. I år är temat maskiner, säger Stefan Wistrand.
Han säger att det även händer många olyckor, och dödsolyckor, där maskiner är inblandade.
- Det ser vi ju tyvärr bara på dödsolyckorna förra året där barnen var inblandade. Det är så oerhört stora maskiner man arbetar med inom jordbruk. Man ska den största respekt för dem, precis som man ska ha för djuren. Lant- och jordbruk är kanske inte farligare arbetsplats än andra, men då måste man se till att alltid arbeta säkert, säger Stefan Wistrand.
Hans personliga åsikt är att säkerhetstänket faktiskt börjar etsa sig fast i branschen. Att man vet vad man ska eller inte ska göra.
- Men så är det den där stressen igen. Blir man stressad är det lätt att man gör misstag. Tyvärr är det så. Men vi är ju inte mer än människor. Mycket handlar om rutiner också. Att rutinerna ska sitta och att man inte frångår dem, säger Stefan Wistrand.