Rekordår för vildkaninerna

Det är rekordår för rabbisen på Gotland - så många har inte funnits här sedan 1960-talet.Samtidigt grasserar dödliga sjukdomar.- Vi har avlivat kaniner som legat döende på gården i flera veckor nu, säger Ola Jakobsson, lantbrukare i Grötlingbo.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-08-03 04:00

Rabbisstammen är större än på decennier. Samtidigt sprids gulsot och den så kallade kaninpesten, eller myxomatos, bland djuren. Sjukdomen väntas nå sin kulmen under sensommaren och hösten, när det blir fuktigare och lite svalare.

- Det är naturens sätt att rensa när de är för många, säger Sune Liljeström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

 Det finns även risk att tamkaniner smittas. Ola Jakobsson i Grötlingbo berättar att rabbisarna drabbar hans djurbesättning. Kaninerna som gömmer sig på fälten faller offer för slåttermaskinen, och när korna sedan ska äta höet blir de sjuka.


Inplanterat virus
Då spelar det ingen roll om kaninerna är smittade av sjukdomar eller inte.

I Grötlingbo har man fått ta saken i egna händer.

Viruset Myxomatos kom till Gotland under 60-talet då ön hade stora problem med rabbis. Efter att både prövat med jägare, skottpengar och att gasa ut kaninerna ur sina hålor frågade trötta gotlänningar regeringen om tillåtelse att plantera in viruset.

Det blev avslag flera gånger.

Till slut planterades viruset i alla fall, av vem och hur är inte officiellt.

Det kan finnas flera skäl till att rabbisen ökat i år.

- Ett är att de har utvecklat en resistans mot sjukdomen. Ett annan är att jakten har minskat, säger skarpskytte- och jägargillets Johan Thomsson.

Han har sett rabbis på ställen där de knappt funnits förut. Desto fler synliga rabbis, desto fler kan räknas under marken. De är nämligen experter på att gräva bon, även nära hus. En del av dem har till och med flyttat in under hus. Har du gropar, uppätna blommor eller kala fläckar på gräsmattan så kan du nästan räkna med en rabbisfamilj på tomten.


Vill minska lidande
Thomas Johansson jobbar med vilt och jaktfrågor på länsstyrelsen. Han anser att det inte ligger på deras bord att lösa problemen med rabbisarna.

- Det är enskilda markägare och jägare som får bestämma om rabbisen ska minska, säger han.

Populationen verkar vara störst på södra Gotland där markerna är frodiga. Men hur många tusen rabbisar som finns på ön i sommar kan ingen svara på.

Ola Jakobsson har valt att avliva de sjuka djuren.

- Att låta dem lida en långsam död vore värre, säger han.

Kaninpesten (Myxomatos):

Är en sjukdom då kaninens immunförsvar försvagas.

Symtomen är bölder, blåsor, svullnader och blindhet, innan djuren magrar och dör.

Källa: veterinären.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om