Regnig sommar kräver reservplan

Gotländska turistföretag måste börja planera för dåligt väder också, ha en reservplan för regniga dagar.
­Hela planeringen grundas ofta på att det är vackert väder, säger Stefan Ekberg, sommargotlänningen som tycker att gotländska företagare i allmänhet är dåliga på utveckling.
­Vill gotlänningar göra business eller inte? frågar han lite provocerande.

Gotland2004-07-13 04:00
Stefan Ekberg är sommargotlänning i Havdhem sedan 1992, egen företagare som skrivit många böcker om att utveckla sitt företag och enkla medel för att sälja mer.
­Jag slås av hur lite nytt som händer på Gotland, det är samma saker år efter år, säger han.
När nu många oroas för att det dåliga vädret ska spoliera intäkterna för många företag som är beroende av turister, förvånas Stefan Ekberg över att så få nya grepp tas för att kompensera det dåliga vädret.
­Jag tänker närmast på de stackare som driver kiosker och smårestauranger nere vid stränderna. De räknar iskallt med varmt och soligt väder ­ hela planeringen är byggd för det, säger han.
­Säg att de skulle skoja till det, anordna pilkastarturneringar inomhus, erbjuda regnrabatt på kaffe och macka på morgonen. Leverera ut mat till stugorna. Sälja paket med tidning, en jättepåse snarr och en videobox. Det finns massor att göra som inte är väderberoende, eller rättare sagt, som räddar gästernas sommar från dåligt väder, fortsätter han.
<span class='mr'>Mångsysslare</span>
Stefan Ekberg är sinnebilden av en mångsysslare. Även om han själv säger att allt han gör i grunden handlar om samma sak.
Marknadsföring.
­Steget mellan att skriva en såpa och att arbeta med marknadsföring är inte så långt, konstaterar han och har erfarenhet av båda.
Han var huvudförfattare till "Vänner och fiender" och har även varit med och skrivit till "OP 7" och "Nya tider". Han har skrivit romaner, krönikor i Dagens Nyheter och haft en egen spalt i Damernas värld där han svarade på frågor om män.
Men mest handlar det om att arbeta med företagsutveckling, hur man med små medel kan nå ut till fler, öka effektiviteten och att arbeta målorienterat.
"Gerillaföretagaren", "Rivstart, hur du startar och får fart på ett eget företag", "1000 tips om att sälja mer i din butik" är några av böckerna han skrivit, den sistnämnda tillsammans med Thomas Lohmander.
­Det finns enormt mycket man kan göra även med små medel, berättar Stefan Ekberg som reagerar på att Gotland inte utnyttjar sin potential mer.
­Knäckfrågan är: vill gotlänningarna göra business eller inte? säger han.
<span class='mr'>Marknadsföring</span>
Han förklarar också att marknadsföring inte är något man köper in som ett komplement till sitt företag. Marknadsföring är det man är, hur man tar emot kunden, lokalerna, servicen och så klart de produkter man säljer.
Han talar själv om sin och familjens ständiga längtan till Gotland. Man pratar om Gotland under hela året och om hur härligt det ska bli att komma hit igen.
­Det finns en positiv grundinställning, något som andra företag får jobba hårt för att skapa.
<span class='mr'>Gratisvärden</span>
Stefan Ekberg förvånas över att gotländska företagare inte bättre tar tillvara de gratisvärden man har bara i att finnas på Gotland, en gotländsk produkt säljer sig till stor del själv.
­Alla andra företag tar reda på vad kunderna vill ha, vad de saknar och vad de skulle vilja ha nästa år. Här är det samma saker år efter år.
Ekberg nämner flera goda exempel på gotländska företag som förstått att ta vara på sina kunder och förse dem med information och erbjudanden året om: GAD och Krusmyntagården till exempel.
Hemsidor är ett måste, enligt Stefan Ekberg. Själv säljer han böcker via sin hemsida och bara böckerna omsätter 3,5 miljon kronor per år, utan att han behöver göra nånting.
<span class='mr'>Köpstarka besökare</span>
Många besökare på Gotland, både tillfälliga och de med sommarhus, utgör en köpstark grupp.
­Man är beredd att spendera pengar när man är här, men ibland finns inte det man behöver, förklarar Stefan Ekberg och berättar om egna erfarenheter där sommargotlänningar kör ner blommor och växter i bilen från fastlandet för att det de vill ha inte finns på plats. I alla fall inte som de vet om.
­Hade jag till exempel haft en handelsträdgård skulle jag skicka ut kataloger där kunderna kunde pricka för vilka växter de skulle vilja köpa nästa sommar.
Stefan Ekberg tror att många företagare saknar kunskap om marknadsföring och tror att det är svårare och dyrare än det är.
­De flesta företagare är jätteduktiga på det de gör och hatar att "sälja", och kopplar det till att man "prackar på någon" något. Annonsering är bara en liten del av att marknadsföra sig, det är relationen till kunderna som är det viktigaste.
Relationer återkommer ständigt i Stefan Ekbergs resonemang. Hur viktigt det är att vårda sina relationer och ha en ständig dialog för att vara uppdaterad på sina kunders behov och önskemål.
<span class='mr'>Hemsida när drömmen</span>
Att sälja sina saker på Internet betyder inte att kunderna struntar i att resa till Gotland. Tvärtom menar Stefan Ekberg att en exponering på en egen hemsida håller drömmen om Gotland vid liv. Man ser en produkt, läser om Gotland och associerar till sin egen bild av, eller dröm om, Gotland.
­Gotland finns redan i hjärtat på många, att få ett nyhetsbrev från en butik på Gotland där man bara berättar om vad som händer och vad man har att vänta vid nästa besök är oerhört värdefullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om