Bakom kritiken står företaget Semantix som kartlagt landets 290 kommuner. Region Gotland hör till de 169 som använder maskinell översättning, i Gotlands fall Googles verktyg. Med det kan man få översättningar till 52 språk, bland annat engelska, tyska och franska, men även jiddisch, thailändska och galiciska.
- En grov maskinell översättning är bättre än ingen översättning alls, men man ska vara medveten om att det lätt kan uppstå missförstånd, säger Anna Dufberg vid Semantix.
- Googles översättningsverktyg har blivit praxis och vi började använda det i år. Det fungerar hyfsat, men visst kan det bli en del missar, säger Region Gotlands informationschef Ulrika Holm.
Språk saknas
De kommuner som använder Googles verktyg saknar dock översättningar på bland annat somaliska, bosniska och tigrinja som är vanliga språk bland invandrare. Det tycker Anna Dufberg är en allvarlig brist.
Manuell översättning är det dock inte många kommuner som satsar på. Knappt 40 procent översätter manuellt till engelska. Bara tre kommuner översätter till somaliska, en till bosniska och ingen till tigrinja - de tre språk Region Gotland kritiseras för att saknas.
- Vi har bara manuell översättning till engelska, och det gäller den grundläggande informationen. Webbplatsen är för stor för att vi ska kunna översätta mer än så, säger Ulrika Holm.
Tekniska brister
Inte bara språket på kommunernas webbplatser granskas. Företaget Validerat.se undersöker regelbundet den tekniska kvalitén på sidorna. Det gör man genom att med 21 olika tester pröva 100 webbsidor hos varje kommun.
Den senaste genomgången av Region Gotlands webbplats gjordes den 24 september. Samtliga de 100 testade sidorna fick anmärkningar. En del hade flera fel. Totalt noterades Region Gotlands webbplats för 488 anmärkningar. De vanligaste felen på kommuners webbplatser är, enligt Validerat.se, att bilder saknar alternativa texter och att tabeller används felaktigt.
När det gäller användarvänligheten får Region Gotlands webbplats godkänt. I Sveriges kommuner och landstings senaste undersökning av kommunerna fick Region Gotland 73 poäng. Medelvärdet låg på 67. Bästa webb har Umeå kommun (92), sämst Arjeplog (32).
- Vi försöker bli bättre hela tiden. Bland annat ska vi förbättra webbplatsens sökverktyg, säger Ulrika Holm.