Det råder, sedan länge, enighet bland politikerna på Gotland om att ta emot fler asylsökande. Nu pågår förhandlingar med Migrationsverket för att få fram ett avtal om hur stort flyktingmottagandet ska vara och förutsättningarna för det. Regionen representeras i samtalen av biträdande regiondirektör, Per Lindskog. Han menar att det är viktigt att få till ett avtal.
– Det som är fördel med den dialog vi har med Migrationsverket är att vi genom ett avtal har kontroll över hur många vi ska ta emot, säger han.
Per Sörensen på Migrationsverket menar att det finns en nedre gräns för hur många asylsökande Goltand måste ta emot.
– 800 är den nedre gränsen för att det ska kunna fungera som en egen enhet, säger han.
Det samtalen med Region Gotland ska ge är en konkret beskrivning av hur möjligheterna för ett sådant mottangande ser ut. Han är övertygad om att det går att få fram ett asylboende, som är tillräckligt stort. Där har Guteskolans före detta lokaler i Klintehamn nämnts som alternativ. Det som kan bli problem är att hitta bostäder för de asylsökande som väljer att stanna kvar på Gotland.
– Bostadssituationen måste lösas, säger han.
Migrationsverket öppnar upp för möjligheten att ta emot färre än 800 och att de löser det med att handläggare från Migrationsverket i Stockholm kommer till ön några gånger i veckan.
– Det är ett alternativ, säger Per Sörenson.
Han hoppas på en lösning som båda parter är nöjda med.
–Vi är jätteglada för att man har tagit det här initiativet, säger han.
Per Lindskog pekar på att det finns kommuner där Migrationsverket har hyrt in sig hos privata aktörer för att placera asylsökande och att kommunerna då inte har haft beredskap för att ta emot de som kommer.
– Vår tanke är att vi utifrån den dialog vi har om ett avtal, ska försöka få direktiv från politiken, säger han.
Tillsammans med hälso- och sjukvården, vuxenutbildningen och socialtjänsten tittar han på vilka behov mottagandet motsvarar och hur de ska mötas.
– Vi tror att det är väldigt viktigt att vi har klart för oss vad vi ger oss in i så att det faktiskt blir rätt från början, säger han.
Det är inte säkert att de får till ett avtal. Den kritiska frågan är om Migrationsverket och Region Gotland gör samma bedömning om hur många ön kan ta emot.
– Frågan om mängd är viktig, säger Per Lindskog.
När ett eventuellt avtal kan stå klart vill Per Lindskog inte svara på, utan pekar i stället på att det är viktigt att det blir ett avtal som båda parter är nöjda med.
Per Sörensen i sin tur tror inte på något avtal innan året är slut.
– Samtidigt finns det ju en viss tidspress. Vi vet att det inte kommer att komma färre flyktingar, säger han.