För att snabbt få tillgång till rörelsekapital har Region Gotland en checkräkningskredit hos Nordbanken på 250 miljoner kronor. Den räcker inte. Enligt regionens ekonomiavdelning finns det stor risk för likviditetsproblem vid stora utbetalningar, som lönerna, om krediten inte höjs.
Nu vill ekonomerna att regionstyrelsen höjer checkräkningskrediten till 275 miljoner kronor.
- Det är en säkerhetsåtgärd. Om det inträffar någon månad att vi inte får in skattepengarna innan lönerna ska betalas ut måste vi ha tillgång till en reserv, säger regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.
Små marginaler
Hittills i år har det inte varit någon fara med löneutbetalningarna, men marginalerna har varit små. För små, enligt ekonomiavdelningen.
Under 2011 har Region Gotland utnyttjat checkräkningskrediten flera gånger.
En förklaring till det är det kärva ekonomiska läget, som för Region Gotlands del blev extra tufft i början av året.
Då gjordes en avstämning av skatteutbetalningarna för 2009, som visade att Region Gotland under 2009 fått 100 miljoner kronor för mycket. De pengarna har återtagits genom minskade skatteutbetalningar i år.
- Det har slagit direkt mot likviditeten, säger Åsa Högberg.
Försäljningar
Det är inte första gången Region Gotland lider brist på pengar i kassan. 2001 lånades 100 miljoner kronor för att klara likviditeten.
Ett försök att snabbt betala av den skulden ledde till nya problem, så 2003 bestämde kommunstyrelsen i stället att öka checkräkningskrediten. Den höjdes från 50 till 150 miljoner kronor.
2008 hjälpte en rad fastighetsförsäljningar till så att det fanns pengar i kassan. Likviditeten stärktes under 2009, särskilt i december då staten betalade ut 80 miljoner kronor i extra konjunkturstöd.
Plötsligt hade Region Gotland rekordmycket i kassan - 170 miljoner kronor.
Pengar att vänta
- I år har vi inga större intäkter från försäljningar och vi får inget extra stöd från staten. Men vi hoppas att likviditeten kan förbättras nästa år, då avstämningen för skatteutbetalningarna för 2010 görs. Då har vi pengar att vänta, säger Åsa Högberg.