– Vi har flest antal livsmedelsverksamheter med eget vatten. Lagstiftningen tar inte hänsyn till att vissa bara har säsongsöppet 6-8 veckor per år, säger Isabel Enström (MP), tf ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Nämnden har startat projektet "Vård goda vatten" där målet är att samtliga livsmedelsverksamheter med eget vatten ska kontrolleras under 2014. Många småföretagare känner förmodligen inte till reglerna att de är tvungna analysera dricksvattnet två gånger om året. Projektet omfattar både ordinarie tillsyn och en informationskampanj. Enligt regionen har bara var fjärde dricksvattenbrunn på Gotland tjänligt vatten.
– Ingen ska bli sjuk av att dricka vatten på våra restauranger. Vattnet är det viktigaste vi har, om vi får rykte om att man blir sjuk av att åka till Gotland så är det illa för turismen, säger Isabel Enström.
Samtidigt som kontrollerna är viktiga tycker hon att reglerna är väl hårda för verksamheter som bara har öppet några veckor om året. Två prover måste göras varje år, vilka kostar cirka 1 000 kronor styck. Var tredje år måste en större analys göras som kostar cirka 3 500 kronor.
– Vi kommer se om det går att förenkla processerna, men vi kan inte ändra lagstiftningen, säger Isabel Enström.