Den anmälda läkaren drabbades av en stroke i slutet av 2019. Året efter flyttade hen till Gotland och har sedan dess haft flera, kortare anställningar som läkare inom regionen. Alla anställningar har avbrutits på grund av "brister i yrkesutövningen". Det handlar till exempel om förväxlingar och felaktig eller utebliven dokumentation. Läkaren har också visat andra tecken på nedsatt intellektuell förmåga.
– Vår uppgift är att signalera till Ivo när vi tror att någon inte kan utföra sitt jobb på samma som när man fick sin legitimation. Om det finns skälig anledning att befara att personen kan utgöra en fara för patientsäkerheten ska man snarast anmäla, säger Gunnar Ramstedt, chefläkare vid Region Gotland.
Enligt anmälan har det inte skett någon allvarlig vårdskada. Men den bristande dokumentationen har medfört en ökad patientsäkerhetsrisk och potentiellt allvarliga tillbud har inträffat. Frågan är då varför regionen, trots att man sett att läkaren inte klarade jobbet, fortsatte att anlita hen.
– På den första arbetsplatsen försökte man skapa förutsättningar som skulle göra det möjligt för läkaren att fortsätta, men det gick inte. På den andra arbetsplatsen tänkte man att en mindre komplex arbetssituation och mindre komplexa arbetsuppgifter skulle göra det möjligt, men det gick inte heller, säger Gunnar Ramstedt, som menar att det nu är upp till Ivo att utreda vad som ska hända med läkarens legitimation.