2014 antog Region Gotland en badplatsstrategi. Den säger att regionen inte ska ansvara för skötseln av badplatser på privat mark, för att i stället prioritera sina egna.
Strategin har mött motstånd. En uppslitande strid startade 2015 mellan regionen och föreningen Gnisvärd och Tofta strand om vem som skulle ta hand om soporna. Och när bajamajorna togs bort från stranden vid Sandhamn 2017 klagades det över att gästerna kissade i skogen. I Djupvik knorrade hamnföreningen över att skötseln av stranden drogs in samtidigt som regionen gav stöd för att rusta upp hamnens serviceanläggning.
Nu har regionen avtal med föreningarna i Sandhamn, Djupvik och Gnisvärd-Tofta, och även med Lau strandförening och Sandviken. Senast i raden överenskommelser, den med markägarna kring Sigvalde träsk, blev klar nyligen.
– Avtalen har olika lösningar beroende på hur badplatserna är utrustade. En del handlar om att överta utrustning, andra om ekonomisk ersättning, säger Isak Malm som är chef för gata- och parkavdelningen.
Han vill inte säga vilka badplatser som står i tur att överlåta ansvaret för, men strategin pekar särskilt ut de på privat mark där kommersiell verksamhet pågår.
– Tidigare skötte regionen ett 60-tal bad- och besöksplatser. Nu är det 37, säger Isak Malm som tycker att trenden är tydlig.
På senare tid har statliga pengar i form av Lova-bidrag hjälpt föreningar att hålla stränderna fina. I fjol fick 16 projekt över en miljon kronor, bland annat i Västergarn, Sandhamn, Herta, Valleviken, Nisseviken, Gothems strandbad, Svaide (Alskog), Ljugarn och Kvarnåkershamn. Bidragen ges dock i första hand för att minska övergödning och gäller att ta bort släke från stränderna. Den service regionen vill slippa ansvaret för gäller bland annat toaletter, soptunnor och lekutrustning.
Regionen äger marken vid 14 badplatser. Av dem är sex utarrenderade. Arrendatorn svarar för skötseln, exempelvis Snäck och Norderstrand. Av de egna återstår Badhusparken i Fårösund, Bungeviken, Gustavsvik, Kappelshamn, Lickershamn, Grötlingbo udd, och Tingstäde träsk. Marken som regionen äger i Sandviken sköts av Nygarn Utveckling.
Ett visst ansvar för andra badplatser än de egna kommer regionen fortsatt att ha. Elva av stränderna på ön klassas som EU-bad. Om en badplats har mer än 200 besökare per dag är kommuner enligt badvattenförordningen ansvariga för att kontrollera vattenkvaliteten.