Inköpen av konsulter ökade med 20 miljoner på bara ett år.
Sammanlagt spenderade regionen 91 miljoner kronor på inköp förra året.
- Det i sig behöver inte vara fel, men ökningstakten gör att det ringer varningsklockor, säger regiondirektör Bo Dahllöf.
Många investeringar
Nu vill han att regionens olika förvaltningar ska se över sina kostnader för konsultinköp och i regionens stoppaket, som GA skrev om förra veckan, är det slut med konsultinköp.
Samhällsbyggnadsförvaltningen är en av de förvaltningar som gjort av med mest pengar på konsulter, över 13 miljoner kronor betalades ut.
Det är närmare fyrtio procents ökning på bara två år.
- Allra största delen handlar om konsultinköp i samband med de investeringar som har gjorts eller ska göras, förklarar Bertil Klintbom, förvaltningschef,
Han menar att investeringsnivån var extra hög förra året.
En stor del av pengarna har gått till ritningar i samband med VA-utbyggnad, ombyggnationen av Stora torget, hjälp med regionens ansökningshandlingar och miljökonsekvensbeskrivning till den planerade kryssningskajen.
- 2013 när man drar ner drastiskt på investeringarna kommer det att märkas att också konsultkostnaderna minskar, säger han.
"Säga nej"
Under vintern har flera av regionens verksamheter, till exempel skolorna, präglats av stora besparingar och i slutet på förra veckan sa budgetberedningen att man nu behöver bromsa. Det är stopp för de flesta utgiftsposter inom regionen.
Skälet är, helt enkelt, att regionens kostnader har stigit mer än vad intäkterna har gjort och ett sådant exempel är kostnaderna för konsulter.
Nej till mycket
En konsult kan göra alltifrån att hjälpa regionen med personalrekryteringar till att hjälpa till att se över organisationen eller projektera byggen.
Men nu ska varje sådant beslut övervägas mycket noga.
- Projekt handlar ofta om att utveckla verksamheten och sådant kan man sätta stopp för på kort sikt. Jag kommer att säga nej till ganska mycket sådant nu, konstaterar Lena Lager, socialdirektör.