Regionen kräver meddelarskydd åt alla

Meddelarfriheten försvinner när Region Gotland lägger ut verksamhet på entreprenad.Det ska det bli ändring på. Nu kräver regionen meddelarfrihet i alla upphandlingar.Frågan är vad den är värd i praktiken.

Gotland2011-02-22 04:00

På regionfullmäktiges sammanträde i går antogs en motion från Björn Jansson (S) om att regionen i sina upphandlingar hädanefter ska kräva att också privatanställda ska omfattas av det meddelarskydd som offentligt anställda har, om de arbetar i verksamheter som finansieras med offentliga medel.

Mats Sundin (S) talade för motionen och förklarade att meddelarfriheten är en förutsättning för att missförhållanden i verksamheter som lagts ut på entreprenad ska komma till allmänhetens kännedom.

Annamaria Bauer (V) stämde in:

- Inom omsorgen är de anställda brukarnas röst utåt. Meddelarskyddet är ett skydd för brukarna. Att inte ha meddelarskydd innebär att man skyddar taskiga upphandlingar och dåliga val av utförare.


Antogs trots invändning
Lars Thomsson (C) höll i princip med om att det måste bli en större insyn i kommunala verksamheter som läggs ut på entreprenad, men han tyckte ändå att det här är en fråga som varje enskild nämnd ska fatta beslut om. Inom vissa branscher finns det risk för man med hjälp av meddelarfriheten kan röja affärshemligheter.

Alliansen stödde hans invändning, men beslutet blev ändå att motionen antogs.

Vad innebär meddelarskydd?

Journalisten Nils Funcke, som är utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén, förklarar:

- En del av den offentliga verksamheten är förenad med sekretess. För att den inte ska drivas för långt har offentligt anställda möjlighet att kunna lämna ut sekretessbelagda uppgifter till journalister eller författare. På så sätt ska missförhållanden kunna komma ut i offentlighetens ljus.


Tandlöst
Nils Funcke är mycket tveksam till om regionfullmäktiges beslut kan ge samma trygghet till privatanställda som till offentliganställda.

- Det ger inte samma skarpa skydd. I privat verksamhet har meddelarfriheten inget grundlagsskydd. Jag är tveksam till om justitiekanslern kan åtala en privat tjänsteman som bryter mot meddelarskyddet, men frågan har ännu inte prövats rättsligt,

Hur starkt skyddet blir för de anställda hänger på hur regionen formulera sig i upphandlingsavtalen. Nils Funcke tror att de privatanställdas meddelarskydd kan bli tandlöst om regionen inte skriver in en klausul om att kommunen kan säga upp avtalet om företaget bryter mot meddelarskyddet.

- Kommunen bör också kräva att företaget utbildar alla anställda om vad meddelarfriheten innebär, säger Nils Funcke.

- Meddelarfriheten har ett komplicerat regelverk som inte är enkelt att föra över till ett upphandlingsavtal. Men att Gotland nu är en av de kommuner som kräver meddelarskydd är åtminstone ett fall framåt. När många kommuner fattar sådana beslut blir det en markering mot lagstiftaren om att det är dags att införa lagar på detta område.

Meddelarskyddet har tre beståndsdelar:

Arbetsgivaren får inte efterforska vem det är som har läckt uppgifterna.

Den som tar emot uppgifterna får inte röja källan.

Den som har lämnat ut uppgifterna får inte utsättas för repressalier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om