Regionen: Hundratal gotlänningar kan ha långtidscovid

Rapporterna om personer som blir långtidssjuka av covid-19 blir allt fler. Region Gotland ska kartlägga hur många som kan vara drabbade, och hur vården ska se ut.

Vissa som haft covid-19 har symtom som håller i sig veckor eller månader efteråt.

Vissa som haft covid-19 har symtom som håller i sig veckor eller månader efteråt.

Foto: Henrik Radhe/TT

Gotland2021-02-18 06:03

För en månad sedan berättade GA om gotlänningen Emma Hällström som insjuknade i sjukdomen i mars förra året, och som fortfarande har andningssvårigheter och lider av extrem trötthet. Emma är inte ensam, men symtomen varierar.

Än vet man inte hur många det rör sig om som är långtidssjuka i covid-19, men diskussionen har startat om hur vården för dessa personer ska se ut. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett stöd för hur sjukvården ska hantera patienter med långvariga symtom efter covid-19-infektion. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Gotland fick i förra veckan uppdrag av nämnden att ta fram en plan för hur patientgruppen ska hanteras framåt.

– Först och främst måste vi se över vilka volymer det handlar om, och sedan vad vi kan göra för de här patienterna, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hans Brandström, distriktsläkare och medicinskt ansvarig inom primärvården, säger till P4 Gotland att varje läkare i primärvården har en till två patienter som har ihållande symtom efter en genomgången coronavirusinfektion.

– Är det så har vi ett hundratal patienter på ön, och det är ingen liten grupp. De här patienterna har inte vårdats på sjukhus utan hemmavid, och har olika typer av besvär som håller i sig. Exempelvis försämrat lukt- och smaksinne, ihållande huvudvärk eller allmän trötthet, säger Mats-Ola Rödén.

I Stockholm har två specialistkliniker för långtidscovid öppnat, och Socialstyrelsen har öppnat för att liknande mottagningar kan behövas i varje region i landet. Om det blir aktuellt med en särskild mottagning på Gotland är för tidigt att säga.

– Att vi måste samordna detta i ett gemensamt kunskapscentrum och få ihop olika kompetenser står klart. Oavsett om det handlar om en stor eller en liten grupp måste vi göra något för att stötta dessa, säger Mats-Ola Rödén.

Dagligen kommer rapporter från sjukvården om att patienter vårdas på Visby lasarett på grund av behov av eftervård, efter genomgången infektion av covid-19. Enligt Mats-Ola Rödén kan det handla om ihållande problem med lungor eller olika nervskador efter att ha varit sövd. Men långt ifrån alla behöver slutenvård.

– Den stora volymen som har ihållande besvär har vårdats hemma, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!