Regionen gör pudel om torghandelstaxan

Ett förslag om ny torghandelstaxa i Visby orsakade het debatt under regionfullmäktige i slutet av mars. Nu gör Tommy Gardell en pudel. "Informationen vi fick från förvaltningen var felaktig", säger han.

Foto:

Gotland2014-04-23 16:57

Under regionfullmäktige den 31 mars lades ett förslag fram om ändrad torghandelstaxa. Förslaget innebar att den årliga taxan för ett stånd på Stora torget skulle höjas från 8000 kronor till omkring 20 000 kronor, något som orsakade het debatt under fullmäktige som beslutade om återremiss av ärendet. När tekniska nämnden under onsdagen hade sammanträde konstaterades att ärendet helt enkelt felbehandlats.

– Vi får göra en pudel i den här frågan. Dragningen vi fick om ärendet av förvaltningen innan fullmäktige var felaktig och innehöll inte den senaste informationen, säger nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

I förslaget som lades fram i fullmäktige framgick det att i de 20 000 kronorna ingick torgstånd, upp- och nedmontering samt transport av ståndet. Det många reagerade på var dels den stora prishöjningen, men även att upp- och nedmontering samt transporten inte vara frivilliga tillägg utan obligatoriska. Men så var alltså inte fallet.

– Nej, det förslag som nu istället läggs fram på nästa fullmäktige är att taxan höjs till 8500 kronor, vilket är en höjning med 500 kronor. Därutöver får torghandlarna hyra ett stånd av regionen för 2000 kronor om de vill det. Det känns inte riktigt som regionens uppgift att plocka upp och ner torgstånd, säger Tommy Gardell.

Den fråga som orsakade mest debatt under tekniska nämndens sammanträde under onsdagen var ärendet om reviderat vattenskyddsområde i Visby. Efter diskussion var Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet samt Centerpartiet överens om att frågan skulle återremitteras. Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville dock ha ett beslut redan nu.

– Det här är en så viktig fråga för den regionala utvecklingen att det känns onödigt att hasta fram ett beslut. Det här vattenskyddsområdet skulle i princip sträcka sig runt hela Visby, därför måste vi vara trygga i det beslutstagandet, säger Karl-Johan Boberg (C).

Innan ärendet återigen tas upp i tekniska nämnden kommer man nu ha en ny dialog med alla som kan beröras av skyddsområdet, både privatpersoner och företag. Troligtvis tas ärendet upp i nämnden igen till hösten, och därefter i fullmäktige i början av 2015.

Värt att nämna från nämndens sammanträde är även att man i år siktar på en bilfri Almedalsvecka. Tanken är att det inte ska gå att köra längre med bil än till rondellen vid gamla hamnterminalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om