I fredagens GT berättade hälso- och sjukvårdsförvaltningens kommunikatör Magne Hovland att man fått signaler från såväl vårdcentraler som från 1177 Vårdguiden om att folk rest till Gotland trots att de haft pågående symptom för covid-19. Nyheten väckte starka reaktioner, och på Helagotland.se:s Facebook-sida flödade kommentarerna in under fredagen.
"Så fruktansvärt nonchalant och oansvarigt", skriver en användare i kommentarsfältet, medan en annan konstaterar att fritt resande inte fungerar, och önskar att reserestriktionerna stramas åt igen. Ännu en annan menar att det inte hjälper hur många rekommendationer myndigheterna lägger ut. "Så länge det inte finns förbud lämnar folk hjärnan hemma på paus", skriver denne.
Även regiondirektör Peter Lindvall har tagit del av nyheten, och han säger att den som reser till Gotland med symptom på covid-19 går emot alla de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gått ut med.
– Det är också det som vi har påpekat upprepade gånger, att om vi ska klara sjukvården här i sommar så bygger det på att man följer rekommendationerna, säger han.
Vad tänker du om att folk trots det verkar ha rest till ön med symptom?
– Det är oansvarigt, både gentemot dem själva men också mot sin omgivning, och inte minst gentemot hälso- och sjukvården här på Gotland.
I en intervju med Gotlands Tidningar tidigare i veckan så varnade statsminister Stefan Löfven för att det kan få konsekvenser om människor inte tar sitt ansvar för att hindra smittspridningen.
– När vi nu ger möjlighet till resande inom landet för symtomfria människor så förutsätter vi att de sköter det, att vi fortfarande håller avstånd mellan varandra, sa statsministern då, och fortsatte:
– Där man inte sköter sig kommer det att märkas, för vi måste göra det här på ett sådant sätt att vi inte ökar smittspridningen.
Peter Lindvall:
– Det är ju precis det som regeringen och Folkhälsomyndigheten aviserat, att följer man inte rekommendationerna så finns risk för skärpta restriktioner. Det får ju som följd att färre personer kommer hit till Gotland, och då vet vi ju vad konsekvenserna av det blir för näringslivet.
Det är oklart om de som rest till Gotland trots att de varit sjuka gjort det med färja eller flyg, men från Destination Gotlands sida trycker man på att den som reser har ett stort personligt ansvar att avstå resa om man har symptom.
– Vi frågar alla vid incheckningen och ber dem bekräfta att de inte har symptom, men sedan är det såklart ett stort personligt ansvar som gäller, säger bolagets sälj- och marknadschef Adam Jacobsson.
Är ni oroliga för att reserestriktionerna kan komma att införas igen?
– Det är klart att vi känner en oro, och det vore olyckligt om det skedde.Vi följer och anpassar oss dock alltid efter FHM:s rekommendationer.
Adam Jacobsson säger att Destination Gotland i dessa tider är extra flexibla när det gäller av- och ombokningar med kort varsel kopplat till sjukdom. Detta just för att man inte vill att människor med covid-19-symptom ska resa.
– Blir man sjuk kort innan resa ska man kontakta oss så försöker vi hitta en lösning där kunden inte blir drabbad ekonomiskt. I dessa extraordinära tider är vi mer tillmötesgående gällande bokningsvillkor för att minimera smittspridning.