"Regionalpolitik går före biståndsverksamheten"
- Det är anmärkningsvärt att säga att behoven på Gotland är större än hos de över en miljard människor som i dag lever i extrem fattigdom. Det är min tolkning av det här beskedet och det står jag för!Sidas generaldirektör Maria Norrfalk ryter till efter att hon per telefon i torsdags fått beskedet att ytterligare 25 tjänster ska flyttas till Gotland. Utöver de 50 som tidigare sagts.
- Det är inte försvarbart att ta pengar från biståndsverksamheten och använda till svensk regionalpolitik. Nu tycks man välja att köra över utredningen som Jan Bergqvist har gjort innan remisstiden har gått ut. Det är en mycket märklig process. Agerandet visar också att man inte prioriterar biståndets mål: Att bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor.
Blixt från klar himmel
- Vi accepterar det här med 50 tjänster. Men vad som hände i går (läs torsdag) var att trots att vi redan lämnat vårt yttrande så får jag per telefon reda på att ytterligare 25 tjänster ska till Gotland. Det sker utan någon som helst analys av ordinarie verksamhet. Man struntar i vad utredningen har sagt. Det här kom som en blixt från klar himmel, säger Maria Norrfalk.
- Vi har lämnat vår remiss. Sen pang! Nu är det något helt annat som gäller. Men det är viktigt att säga att när det gällde de första 20 tjänsterna så försöker vi verkligen att utgå från det gotländska samhällsperspektivet. Jag vet att det går att göra saker utanför Stockholm. Men genom att säga att det nu ska vara ytterligare 25 tjänster till Gotland, då skär man sönder vår verksamhet inifrån, anser Maria Norrfalk.
Förslaget om att nu totalt 75 Sida-tjänster ska flyttas till Gotland tar inte hänsyn till de konsekvenser det för med sig, anser Maria Norrfalk. Sida vill därför mycket bestämt protestera mot planerna, som skulle innebära att verksamheten splittras, blir dyrare och mindre effektiv.
Hon anför vidare att biståndsanslaget nästa år ökas till en procent av bruttonationalinkomsten. Den kraftiga ökningen innebär att Sida ställs inför en av de största utmaningarna hittills. Ökningen av biståndet är angelägen. Men, anser generaldirektören för Sida, det finns ett men.
- Att samtidigt utlokalisera betydande delar av organisationen skulle inte bara vara ineffektivt utan rent destruktivt för verksamheten. Trovärdigheten för Sverige som ledande biståndsgivare skulle undergrävas rejält, säger Maria Norrfalk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!