Den utredning som regeringen fick tidigare i år föreslog att de tusentals personer som placerats i fosterhem på 1900-talet skulle få en offentlig ursäkt och en ekonomisk ersättning.
Ingen ersättning
Regeringens utredare Kerstin Wigzell föreslog att personer som utsatts för "övergrepp eller försummelse av allvarlig art" skulle kunna få en kvarts miljon kronor i ersättning och i vissa allvarliga fall skulle ersättningar på en miljon kronor betalas ut. Men i lördags kom beskedet - regeringen ger dem inte en krona.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) meddelade att det inte blir någon ersättning från regeringen.
- Jag är medveten om att vi genom att vi tillsatte en utredning också väckte förhoppningar. Vi har letat för att hitta en rättssäker och rättvis bedömning. Och vår slutsats är att det inte är möjligt, säger Maria Larsson till TT.
"Tar bort erkännande"
Olle Hammarberg påminner om varför ersättningen skulle betalas ut.
- Enligt upprättelseutredningen skulle den ekonomiska ersättningen betraktas som ett erkännande av det vi varit med om, men det har man tagit bort nu. Det känns som att man tar tillbaka det erkännandet, säger Olle Hammarberg.
Ett av ministerns argument är att ersättningen bara skulle omfatta människor som utsatts för vanvård 1920-1980.
- Det skulle kunna innebära att en ung person som utsatts för övergrepp 1983 inte får den ersättning som den som utsatts för samma sak 1953, säger Maria Larsson.
"Loppet är inte kört"
Det argumentet avfärdas av Olle Hammarberg.
- Argumentet om att ersättning inte är rättvist är rent trams.
Ekonomisk kompensation har dock förekommit i flera liknande fall tidigare. I Norge har cirka 2 000 personer fått omkring en halv miljon kronor var, i Sverige har omkring 1 500 tvångssteriliserade fått ett skadestånd på 175 000 kronor var.
- Loppet är inte kört för oss, det vet jag. I dag uttalar jag mig som privatperson, men på onsdag ska jag på möte med föreningen "Samhällets styvbarn". Där finns planer på hur man ska fortsätta kampen.