Regeringen vill märka en miljon katter
Har du en omärkt katt som springer lös? Det kan snart vara slut på det. Enligt vad Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, erfar så arbetar Jordbruksverket och regeringen just nu på ett lagförslag till våren 2004. Då skall beslut fattas att landets samtliga en miljon katter ska vara märkta med datachip eller tatueringi örat.
Anette Sjödin är ordförande i SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Anette företräder 7 000 kattägare i landet och hon jublar åt det nya lagförslaget.
Vi i SVERAK har jobbat i många år för att alla katter skall vara märkta, säger hon.
I dag ska hon själv ta kontakt med jordbruksverket och infomera sig om förslaget. Anette Sjödin tycker att det handlar om status.
Vi vill att katter ska ha samma status som hundar, säger hon.
Hon tror också att med det nya lagförslaget skulle kattägare tvingas ta större ansvar för sina djur. En märkt lösspringande katt är mycket lätt att spåra till sin ägare via ett register. Redan i dag finns ett sådant register hos Svenska Kennelklubben över de katter som ägarna frivilligt låtit märka. Samtliga katter som används inom avel och utställning är i dag märkta.
<span class=MR>Stopp för lösspringande djur</span>
SVERAK och Anette Sjödin menar att alla typer av husdjur ska hållas under kontrollerade former, därmed är man också emot att katter springer lösa.
Anette bor själv på en bondgård utanför Göteborg. Hon har många katter inomhus och vistas de utomhus är det i en rastgård.
Men andras katter springer lösa och kissar hej vilt i lagårn, det är väldigt otrevligt, säger hon.
Med det nya lagförslaget hade det varit enkelt för Anette att spåra ägarna och se till att de tog bättre hand om sina djur. Hon tycker också att det handlar om respekt för djuren, en katt som inte springer lös lever mellan 10 och 15 år.
Men en lösspringande katt lever i snitt två år, biltrafik och kyla är största farorna, säger Anette.
<span class=MR>Positiv</span>
En som också är positiv till ett eventuellt lagförslag är Nita Salomonsson. Hon bor i en lägenhet i Visby med sina tre katter. De är samtliga märkta med antingen chips eller färgtatuering i örat.
Nita Salomonsson är aktiv i Gotlands katthem och hon ser många katter som far illa. En märkning vore definitivt bra för katten. Som kattägare bör man dessutom både vaccinera och låta kastrera sina katter anser Nita Salomonsson. Hon tycker att det i dag är alldeles för enkelt att skaffa en katt, de skänks ofta bort helt gratis, och hon kan till och med tänka sig en skatt på katter.
Med en kattskatt blir det lite mer problematiskt och statusen på katterna höjs, säger hon.
Helt klart är att många med spänning avvaktar ett lagförslag från jordbruksdepartementet till våren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!