Regeringen bidrar med 40 miljoner
Regeringen gav vid torsdagenssammanträde klartecken för kongresshallen i Visby.Detta genom att besluta om ett bidrag på 40 miljoner kronor som öronmärks som delfinansiering till uppförandet av en kongresshall.Ett definitivt beslut om kongress-hallen tas av kommunfullmäktige någon gång under första halvåret 2003.
- Genom dagens beslut stöder regeringen de ansträngningar som Gotland gör för att bli en attraktiv mötesplats för alla aktörer som verkar för ett ökat samarbete i Östersjöregionen, säger statsrådet och sommargotlänningen Jan O Karlsson i en kommentar.
- En kongresshall skulle kunna bli just en sådan mötesplats och dessutom bidra till att skapa många nya arbetstillfällen som Gotland så väl behöver.
- Nutek får nu regeringens uppdrag att göra den slutliga bedömningen av projektet, bland annat för att säkerställa att det får en sund affärsmässig grund, säger Jan O Karlsson.
<span class=MR>Väntat på beslut</span>
Den omdiskuterade kongresshallen har därmed kommit ett stort steg närmare byggstart. Planerna har diskuterats och finjusterats under flera år men regeringsbeslutet, som varit en förutsättning för projektet, har tagit tid.
- Det är bra att beslutet kommer, det är det vi väntat på för att gå vidare. Vi har tidigare ett enigt fullmäktigebeslut sen tre à fyra år tillbaka om att köra till denna punkt om finansieringen och vi vet nu vad vi har i externa bidrag, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren, (s).
Finansieringen fördelas nu på 70 miljoner externt där regeringen står för 40 miljoner och EU för 30 miljoner. Gotlands kommun skall svara för resterande belopp av den uppskattade totalkostnaden om 130-150 miljoner kronor.
- Nu ska vi uppdatera alla beräkningar och kalkyler, se på byggkostnader och hyresintäkter och sen går frågan tillbaks till fullmäktige för beslut under första halvåret 2003.
Jan Lundgren menar att totalsumman för kongresshallen inte i sig är intressant utan vad kommunens årliga kostnad blir. Det vill säga kapital- och driftskostnader minus intäkter.
- Enligt min bedömning är 3-5 miljoner rimligt som en årlig satsning på den enda naturliga, expansiva näringsgren vi har. Det handlar om att skapa nya jobb på Gotland och då är kongresshallen en nödvändig satsning.
- Vi har förlorat 1800 jobb de senaste åren och vad satsar vi på om inte besöksnäring och kongresshall, undrar Jan Lundgren. Jag kan inte heller peka på någon annan satsning där vi får lika förmånliga villkor, vi kan inte tacka nej till 70 miljoner.
<span class=MR>Säsongsförlängare</span>
Kongresshallen är tänkt att placeras på hamnområdet invid Högskolan och grundtanken är att den ska vara en säsongsförlängare så att turistnäringen kan bli en tung bransch året om. Detta bland annat genom att det ska bli möjligt att ta emot betydligt större grupper och kongresser än vad som hittills varit fallet.
Gotlands kommun kommer att svara för byggnationen och äger sedan fastigheten som hyrs ut till ett för ändamålet bildat bolag med företrädare för ett antal företag med intressen i turistbranschen.
<span class=MR>Motstånd</span>
Men projektet har också mött aktivt politiskt motstånd. Socialdemokraternas koalitionspartner vänsterpartiet är emot nuvarande upplägg, miljöpartisten Nils Ronqvist liksom folkpartisten Bror Lindahl har föreslagit folkomröstning i frågan.
- Det är med dubbla känslor man tar emot regeringens besked. Det är i och för sig trevligt att regeringen satsar pengar på Gotland men tråkigt att det sker på ett projekt som vi inte tycker är lyckat, konstaterar kommunalrådet Brittis Benzler, vänsterpartiet.
- Vår kommungrupp är helt överens om att vi är motståndare till att Gotlands kommun bygger hallen och tar risken. Vi är inte motståndare till en hall i sig men till upplägget som innebär att kommunen tar en stor risk.
Brittis Benzler menar att grundproblemet är att kommunen inte kan överblicka de framtida kostnaderna.
- Ett kongressbolag ska driva verksamheten som uppskattas kosta sju miljoner i driftskostnader enligt senaste förslaget. Men vad händer om bolaget säger att det går inte bra och bara kan bidra med två miljoner. Kommunens insats blir inte överblickbar, vi vet inte hur mycket det kostar om 15 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!