Regementschefen: ”Kan bli en plattform för långdistanseld”

En utgångspunkt för ”marina operationer” – men också en möjlig plattform för ”långdistanseld”. Det kan Gotland bidra med i Nato-samarbetet, uppger öns regementschef Dan Rasmussen i en nyligen publicerad video.

I en video som Nato nyligen publicerade på Youtube pratar Gotlands regementschef Dan Rasmussen om öns strategiska betydelse för försvarsalliansen.

I en video som Nato nyligen publicerade på Youtube pratar Gotlands regementschef Dan Rasmussen om öns strategiska betydelse för försvarsalliansen.

Foto: Montage (Skärmdump/Emil Lundberg)

Gotland2025-03-16 13:56

Det var den 7 mars som försvarsalliansen lade ut en film med titeln ”Sveriges inverkan på Nato” på sitt verifierade Youtube-konto. Den knappt 13 minuter långa videon redogör bland annat för det svenska flygvapnet och Norrbottens regemente. Men även Gotland tas upp.

”Bland Sveriges många öar är Gotland den strategiskt viktigaste. Ibland omnämns den som Östersjöns osänkbara hangarfartyg. Dess placering, ungefär mitt emellan det svenska fastlandet och de baltiska staterna, är avgörande för att kontrollera militär och ekonomisk trafik i Östersjön samt avskräcka från hot mot Nato:s territorium”, säger berättarrösten i filmen.

undefined
”Gotland kan fungera som en hubb för marina operationer, för logistik och olika typer av vapensystem som skulle kunna ge stöd åt exempelvis de baltiska staterna”, säger regementschefen Dan Rasmussen i videon som Nato publicerat. Här fotograferad vid ett tidigare tillfälle.

I det cirka 1,5 minuter långa segmentet dyker Dan Rasmussen, chef för Gotlands regemente, också upp framför kameran. Han talar då om de olika sätt som Nato skulle kunna använda ön på.

– Gotland kan fungera som en hubb för marina operationer, för logistik och olika typer av vapensystem som skulle kunna ge stöd åt exempelvis de baltiska staterna. Och även som en plattform för långdistanseld, säger Dan Rasmussen i videon.

undefined
I Nato:s video säger berättarrösten att Gotland ibland refereras till som ”Östersjöns osänkbara hangarfartyg”.

När Helagotland intervjuade regementschefen i början av mars menade han att Gotland har blivit en säkrare plats efter Nato-inträdet – och det trots de geopolitiska stormar som blåst upp efter Donald Trumps återkomst som amerikansk president. 

– Jag vet att det finns funderingar och väldigt mycket spekulationer kring vad USA ska göra eller inte ska göra, men det är ingenting som har påverkat vårt arbete, sade Dan Rasmussen då.

Se hela Nato:s video här:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!