Under de första tio månaderna förra året minskade besöken på gotländska hotell, stugbyar och vandrarhem.
Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Flera turismföretagare har nu efterlyst lågprisfärjor och biljettpriserna på Destination Gotlands färjor har kritiserats.
- Det är många faktorer som påverkar priserna och om dessa faktorer ändras så påverkas förstås biljettpriserna. Omvärldsfaktorer som inflationen i Sverige, dollarkursen och priset på bunkerolja spelar en stor roll i det avtal med staten som finns sedan 2009, säger Per-Erling Evensen.
En förlängd turistsäsong på Gotland kan alltså ge lägre priser på färjan.
- Om vi på Gotland kan göra ön till ett attraktivt resmål under andra delar av året än sommaren så sprider vi kostnaderna för färjetrafiken på fler biljetter.
Tunga investeringar
Det går bra ekonomiskt för rederiet, men man har också gjort tunga investeringar sedan man tog över Gotlandstrafiken 1998. Fartygen är den största kostnaden.
- Det är över en miljard kronor som ligger nere i hamnen.
Koncernen, där Gotlandstrafiken ingår, går med vinst och på årsstämman i maj förra året konstaterade Rederi AB Gotlands vd, Jan-Eric Nilsson:
- Vinsten för koncernen, där gotlandstrafiken ingår som en del, minskade till 109 miljoner kronor, jämfört med 184 miljoner kronor året innan.
Företaget har också cirka 900 miljoner i kassan.
- Företaget går bra, det måste vi göra för att klara framtiden, säger Per-Erling Evensen.
Avtal till 2015
Resandet till Gotland har också ökat sedan Destination Gotland tog över färjetrafiken. Årligen reser cirka 1,6 miljoner människor med färjorna, en ökning med en halv miljon sedan 1998. Under förra året minskade antalet gästnätter, men det är i jämförelse med rekordåret 2010. Resandet förändrades inte i samma utsträckning. När man jämför årets tio första månader 2011 med samma period 2010 ser man att resandet med Destination Gotlands färjor bara minskade med 2,6 procent.
Det rådande avtalet med staten om Gotlandstrafik gäller till 2015.