Rederiet får rätt

Skiljenämnden ger Destination Gotland rätt på nästan alla punkter i tvisterna om hur avtalet mellan Destination Gotland och Rikstrafiken ska tolkas.

Gotland2007-02-14 06:00
Därmed måste Rikstrafiken betala ut ersättningar på 300 miljoner kronor för åren 2004-2006 som man har hållit inne.
- Hade vi inte tilldömts dessa pengar skulle det ha blivit ett stort hål i kassan, säger Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren.
Tvisten mellan Rikstrafiken och Destination Gotland gäller en lång rad frågor om hur avtalet ska tolkas och vilka ersättningar som ska betalas ut. Tvisterna började 2004 när Rikstrafiken, på uppdrag av näringsdepartementet, gjorde en grundlig genomgång av sina avtal med Destination Gotland.
En av avtalstvisterna gäller frågan om de utbetalade hamnavgifterna, som drevs så långt att Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg fick sitta häktad under ett par dagar i början av förra året. Andra tvister handlar om ersättningar för oljeförbrukning och resebyråprovisioner.

Till rederiets fördel
För att lösa de många och komplicerade tvisterna gick man till en skiljenämnd och den har nu avkunnat sin skiljedom:
Skiljenämnden tolkar avtalet till Destination Gotlands fördel på nästan alla punkter. Det innebär att Rikstrafiken måste betala ut de ersättningar på 300 miljoner kronor som man har hållit inne sedan 2004. Dessutom döms Rikstrafiken att betala Destination Gotlands advokatkostnader och hela kostnaden för skiljedomsförfarandet.

Får betala tillbaka en del
Bara på en punkt följer skiljenämnden Rikstrafikens tolkning av avtalet. Det gäller fartygsersättningar på elva miljoner kronor som har betalats ut under perioder när färjorna inte har kunnat användas i Gotlandstrafiken. Dessa ersättningar måste Destination Gotland nu betala tillbaka.
- Vi måste nu vara självkritiska och konstatera att staten helt enkelt inte har skött det här avtalet på ett riktigt sätt. Dels har man inte haft tillräcklig kompetens för att kunna förutse effekterna av avtalet när det skrevs och dels har Rikstrafiken inte följt upp avtalet på ett korrekt sätt, medger Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert i en kommentar.

"Staten bär ett ansvar"
- Just avsaknaden av uppföljning och kontroll över avtalets faktiska innebörd har också resulterat i att vi indirekt godkänt rederiets tolkning av avtalet på flera punkter. I allt väsentligt visar den här skiljedomen att staten genom sitt agerande bär ett ansvar för hur avtalet har formulerats och hur det har kommit att tolkas, fortsätter Staffan Widlert.
Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren är lättad efter skiljedomen:
- Det här är en bra dag, säger han glatt.

Fick låna av moderbolaget
Rosengren hade trott att Destination Gotlands tolkning av avtalet skulle klara en prövning, men "man vet ju aldrig", medger han.
Eftersom Rikstrafiken har innehållit 300 miljoner kronor som skulle ha betalats ut till Destination Gotland under året 2004-2006, har Gotlandsbolaget fått skjuta till pengar.
- Det har varit en hård tid eftersom det har fattats så mycket pengar, men som tur är har moderbolaget kunnat biträda Destination Gotland med pengar. Hade vi inte tilldömts dessa pengar skulle det ha blivit ett stort hål i kassan, säger Jan-Erik Rosengren.
Jan-Erik Rosengren är särskilt glad över att Destination Gotland vann den tvist som gällde frågan om hamnavgifterna och som ledde till att Sten-Crister Forsberg häktades, misstänkt för grovt bedrägeri.
- Han friades sedan från misstankar, men med det här beslutet har han friats två gånger och det känns riktigt bra, säger Jan-Erik Rosengren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om