"Rederichefen blev inte mutad"
Vasa tingsrätt ogillade åtalet mot försäljningschefen på Wärtsilä i Finland som anklagats för att ha betalat ut 10 miljoner kronor i mutor till en anställd på Gotlandsbolaget.- Åklagaren har inte kunnat styrka att det rört sig om givande av muta i näringsverksamhet, vare sig när det gäller försäljningschefen eller Wärtsilä, är rättens bedömning.
Två försäljare på Rolls Royce var misstänkta för bestickning. Rederichefen erkände, men tog livet av sig innan målet var avgjort. Fartygsinspektören tog sitt straff. De bestickningsåtalade männen överklagade till hovrätten som inte ansåg att de kunde fällas för brottet.
De båda advokaterna har i sitt försvar hänvisat till denna dom.
- Det vore en aning förmätet att inte tillmäta denna dom någon som helst betydelse, säger rätten som inte anser att man kan strunta i normal instansordning som åklagaren gör.
Erkännandet avfärdades
Åklagaren Lilja Limongoja använde rederichefens erkännande som en del i bevisningen. Vasa tingsrätt anser inte att hans berättelse ens entydigt styrker åtalet och avfärdar det.
- Hur han för egen del uppfattat situationen och vilka avsikter han haft för eget del är ovidkommande. Hans ord om "skvalpande pengar" kan lika gott innebära att det fanns möjlighet till rederirabatter om man bara förstod att begära den, sägs i domen.
Åklagaren hävdar att rederirabatterna aldrig skulle gå till Gotlandsbolaget utan som en muta till rederichefen. Hon anser att ordet rederirabatt utnyttjats för att kunna dra av mutan som en skattemässigt godtagbar kostnad. Dessutom har ett felaktivt avtal använts för att bekräfta "affären".
"Ville ha Wärtsiläs motorer"
Att Wärtsilä skulle haft nytta av att de betalat ut pengar till rederichefen tror inte tingsrätten riktigt på.
Resonemanget deras går ut på att det låg i rederiets och rederichefens intresse att få Wärtsiläs motorer, oberoende av rederichefens agerande. Han har spelat ut parterna mot varandra i sina ansträngningar att få ner priset, men att Wärtsilä betalat honom för att få beställningen verkar inte troligt.
"Tingsrätten drar den försiktiga slutsatsen att man med visst fog kan förhålla sig något tveksam till huruvida Wärtsilä överhuvudtaget gynnats av rederichefen", skriver de i domen.
Det mesta som åklagaren påstått avfärdas utan vidare av tingsrätten som i stort sett höll med försvaret utom på en punkt.
- Det får inte, och kan inte gå åt så mycket tid att ordna ett tillräckigt och kompetent försvar i målet, sa rätten och skrev ner timmarna från 571 till 350.
Domen kan överklagas till Vasa hovrätt inom 30 dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!