Receptet bakom gymnasiets studentsuccé

Andelen som tar studenten från Wisbygymnasiet blir högre för varje år. 2020 bröt inte heller den fina trenden, trots en märklig vår för avgångseleverna.

Coronavåren 2020 blev utmanande för gymnasieeleverna. Men de som skulle ta studenten gjorde det ändå, i stor omfattning.

Coronavåren 2020 blev utmanande för gymnasieeleverna. Men de som skulle ta studenten gjorde det ändå, i stor omfattning.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-01-04 07:45

Skolverket rapporterar om fortsatt ökning gällande andelen gymnasieelever som tar studenten, nationellt. De redovisar ingen lokal statistik, men GT har tagit reda på hur det ser ut för Wisbygymnasiets del.

De fina siffrorna finns även här, visar det sig. 93,2 procent under 2020 jämfört med 92,7 året innan låter kanske inte så mycket, men det finns anledning att glädjas.

Till att börja med innebär detta att en årlig ökning med omkring 0,5 procentenheter har skett i minst fem år nu.

Dessutom lyckades inte ens en pandemi stoppa denna positiva trend. Detta trots distansundervisning och en överhuvudtaget ovanlig sista termin för avgångseleverna.

– Skolan är duktig, den jobbar målmedvetet för att eleverna ska gå ut, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Andreas Unger (M).

Men det finns ett recept, eller kanske en ingrediens, som lyfts fram av både Andreas Unger och av skolans rektor Peter Lerman. Den stavas specialpedagog.

– Skolan har en välfungerande stödorganisation bestående av behöriga specialpedagoger och speciallärare, med god erfarenhet av att hantera elever med behov av särskilt stöd, säger rektorn.

Att dessa finns i tillräcklig omfattning har enligt Andreas Unger med gymnasiesammanslagningen att göra. Det var 2014 som flera skolor blev en enda, med namnet Wisbygymnasiet.

– Sammanslagningen gav möjlighet att samla de här resurserna, som sedan har blivit mer tillgängliga för alla.

Elaka tungor brukar säga, när det uppvisas fina studieresultat, att det handlar om sänkta krav från skolans sida. Men sådan kritik biter inte på nämndordföranden.

– Nej, vi ställer inte lägre krav i dag än tidigare. Däremot har vi kanske blivit bättre på att anpassa studiesättet, utifrån elevernas behov.

När det gäller den – i det här fallet – uteblivna coronaeffekten, varnar Andreas Unger dock för potentiell eftersläpning.

– Vi kan se en sådan effekt nästa år i stället, men det är samtidigt svårt att veta hur mycket skolan hinner "hämta upp" efter pandemin också.

Vilket i sin tur beror på hur länge coronan tänker härja i vårt samhälle.

Oavsett detta har Andreas Unger framtidstro, gällande den aktuella resultatkurvan.

– Ja, över tid tror jag den kommer fortsätta uppåt. Målet är 100 procent. Helst ska alla ta studenten, men de som inte gör det ska också kunna hämta in det som saknas i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!