Rättegången i Finland om härvan kring mutorna avslutad
Rättegången mot den försäljningschef från Wärtsilä i Finland som var inblandad i muthärvan på Gotland avslutades på fredagen.
Åklagaren Lilja Limongoja använde sig av rederichefens erkännande från förhandlingarna på Gotland. Hon kunde också presentera en del skriftliga bevis som talar för att försäljningschefen mutat rederichefen och påpekade att händelseförloppet avviker från god affärssed.
- Överenskommelsen med rederichefen gjordes utan att ens förhandla om den skulle betalas i kontanter eller ges som förlängda garantier eller reservdelar.
- För det andra har betalningen gjorts på basen av ett faxmeddelande utan faktura och betalats till ett privat konto. Dessutom stämmer inte avtalet. Det handlar inte om rederirabatter utan mäklarprovisioner.
"Rederirabatter är vanliga"
Advokaterna Göran Wörlund och Jan Kuhlefelt gjorde sitt bästa för att smula sönder åklagarens bevis.
- Det där är bara grava påståenden och indicier, fnös de båda advokaterna.
- Åklagaren är paranoid, slängde Göran Wörlund ur sig, något som knappast imponerade på rätten.
Det var när Limongoja använde noteringen "3 procent till rederiet" i försäljningschefens dagbok som ett bevis på muta.
- Mutan är hemlig och redovisas inte öppet. Den måste döljas och omformas till något annat, säger Limingoja som tycker att det klart framgår att pengarna betalades ut för att rederichefen skulle fixa ordern åt Wärtsilä.
Advokaterna ansåg tvärtom att det visade att det var rederirabatter.
- Allt annat är vilda fantasier utan förankring i verkligheten, sa de.
Advokaterna gjorde stort väsen av att bevisa att rederirabatter är vanliga och förklarade att försäljningschefen i brådskan tagit fel avtalsmall. I stället för Owners kommission som är rederirabatt hade de använt ett mäklaravtal.
Krav på ett års fängelse
- Hade vi använt rätt avtal, hade vi inte suttit här idag, sa Kuhlefelt. Åklagaren hade en mycket tung bevisbörda, för tung. Fortfarande kan hon bara styrka att något kanske inte gått rätt till. Det är långt ifrån fällande dom.
Ett års fängelse, villkorligt, ansåg åklagaren att försäljningschefen skulle ha.
Wärtsilä, som också var stämda för givande av muta, hotades med 4 miljoner kronor i böter, samt att de 10 miljoner som betalats ut skulle anses verkade till finska staten. Företaget har inte varit nog försiktiga och iakttagit den omsorg som krävs för att hindra mutbrott.
- Förutsättningarna för samfundsbot uppfylls inte. Om det varit en försummelse, är den i vart fall ringa, sa Kuhlefelt som som bestred allt. Även rättegången som sådan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!