Rättegångar ska börja videofilmas

Med början den 1 november ska landets domstolar spela in alla sina förhör på video. Något som har omdebatterats ur rättsäkerhetssynpunkt. - Det finns inga belägg för att det kan skada rättsprocessen, snarare förbättrar den rättens förmåga att fatta snabbare avgöranden, säger Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands tingsrätt.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-10-17 04:00
Som en del av regeringens reform "En modernare rättegång" når snart videoinspelningar i rättssalen de allmänna domstolarna i hela landet. Lagändringen i rättegångsbalken börjar gälla den 1 november och vid Gotlands tingsrätt är man förberedd.
- Det handlar mest om teknik för oss och mindre om det juridiska, säger lagmannen Mikael Mellqvist.
Kameror är redan installerade i två rättssalar vid Gotlands tingsrätt i Visby och personalen får löpande utbildning kring tekniken.

Effektivare hovrätt
Det är endast förhör med vittnen och brottsoffer som spelas in i och med den nya tekniken, och inspelningarna kommer aldrig att lämna rätten. Huvudsyftet är att effektivisera och underlätta för hovrätterna, som på sikt inte kommer att hålla några förhör i själva rättssalen.
Staffan Fredriksson, advokat i Visby, vet inte vilka exakta följder den nya förhörsmetoden kommer att få - men han är försiktigt skeptisk.
- Nu försvinner möjligheten att ställa ytterligare frågor till vittnen och brottsoffer. Då gäller det att förbereda sig än mer inför tingsrätten i stället, säger han.

Fråga om rättssäkerhet
Staffan Fredriksson tror att den ökade tyngden på tingsrätterna kan vara till nackdel för hovrätternas domare och nämndemän, som i regel fråntas möjligheten att själva ställa frågor.
- Rättssäkerheten får aldrig bli en kostnadsfråga. Nu återstår att se om det blir så, men det blir i alla fall en ganska stor omställning, säger han.
Lagman Mikael Mellqvist ser endast möjligheter med lagändringen och menar att bildupptagning i rättssal inte är någon större nyhet juridiskt sett, utan mer en fråga om teknik och modern utveckling.
- Det här har varit oerhört omdiskuterat och vissa hävdar att det blir svårare att höra ett vittne när man inte ser om de till exempel rodnar eller blir nervösa. Det finns kritik mot videoinspelningarna åt båda hållen men inga vetenskapliga belägg, säger Mikael Mellqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om