Ratad Gotlandsmodell gör budgetsuccé i Gävle
I september förra året tvingades Jan-Olof Henriksson lämna sitt jobb som sjukvårdsdirektör på Gotland. Politikerna var missnöjda med hans oförmåga att hålla budgeten.
Nu gör Henriksson succé som sjukhusdirektör - i Gävle.
Under hans ledning har arbetet på länssjukhusets barnklinik organiserats om. För ett år sedan stod 750 barn i kö till mottagningen. Nu är kön borta, samtidigt som ekonomin för sjukhuset förbättrats väsentligt.
Gefle Dagblad kallar förändringen på länssjukhuset för ett under, och pekar ut Jan-Olof Henriksson som mannen bakom verket.
Han anställdes på halvtid i februari med uppgift att vara ett operativt stöd för sjukhusledningen under den tid förändringsarbetet pågår vid länssjukhuset. Biträdande sjukhusdirektör var han dock bara några dagar.
I början av mars blev Jan-Olof Henriksson tillförordnad sjukhusdirektör, efter det att dåvarande sjukhusdirektören Måns Kjerstensson tvingats gå. Landstingspolitikerna var missnöjda med att förändringsarbetet gått för långsamt.
Ur askan i elden
Jan-Olof Henriksson kom på kant med de gotländska politikerna när han kallade ett sparpaket på 30 miljoner kronor för orimligt. Men frågan är om han inte gått ur askan i elden när han tog jobbet i Gävle.
Sjukhuset hade förra året ett underskott på 177 miljoner kronor, och ambitionen är att minska underskottet med 100 miljoner kronor i år. Det innebär bland annat att 160 heltidstjänster ska bort.
- Vårt mål är att underskottet inte får bli större än 80 miljoner kronor i år. Senaste prognosen pekar mot ett minus på 44 miljoner konor, berättar Jan-Olof Henriksson.
Medan andra kallar det det arbete som genomförs för besparingar pratar Jan-Olof Henriksson hellre om verksamhetsutveckling
Erfarenheterna från Gotland är mycket viktiga.
- På Gotland har vi gjort mycket som inte är gjort här. Genom det är utgångsläget bättre. Det går att göra mycket genom att organisera verksamheten på ett klokt sätt, säger han.
Det första konkreta resultatet på förbättringar uppvisar Gävle sjukhus barnklinik. För två år sedan stod 700 barn i kö till barnkliniken och väntetiderna kunde bli upp till fyra månader. Förra veckan meddelade kliniken att kön är helt borta.
Genom att analysera problemen, har kliniken med flera små insatser lyckats förändra verksamheten.
Ett nytt tidsbokningssystem, nya rutiner för telefontider och ändrad ansvarsfördelning mellan kliniken och primärvården är några av de förändringar som bidragit till att korta kön.
Personalen har varit delaktig i förändringsarbetet. Barnkliniken har oförändrat antal läkare och färre sjuksköterskor än tidigare, men klinikchefen Anders W Jonsson anser inte att arbetsbördan ökat.
Gotlänningar utbildar
Nu väntar liknande förändringar på sjukhusets övriga kliniker. Personalen går på kurs för att lära sig hur arbetet kan effektiviseras.
- Vi köper den kursen från Gotland. Personal från hälso- och sjukvården på ön kommer och föreläser om hur verksamheten kan utvecklas. Vi har redan haft fyra träffar och ska ha två till innan sommaren, säger Jan-Olof Henriksson.
När han anställdes som biträdande sjukvårdsdirektör var det tänkt att anställningen skulle upphöra den 30 juni i år. Men när han utsågs till t f sjukvårdsdirektör förlängdes anställningen till den sista september i år. Till hösten räknar landstinget med att ha rekryterat en ny chef.
Jan-Olof Henriksson är fortfarande anställd vid Gotlands kommun. Vid sidan av arbetet i Gävle har han varit projektledare för "Struktur 2007" som handlar om att se över Gotlands kommuns organisation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!