Rasar mot häktningsbeslut

Sex unga män stod  i ring runt mannen och sparkade och slog mot hans huvud. Fem män greps och anhölls ganska omgående, men släpptes efter häktningsförhandling.
Nu ifrågasätts tingsfiskalens kompetens.– Det är oerhört frustrerande, säger kammaråklagare Ulrika Thorsén.

Gotland2011-10-27 13:55

Det var under natten till i lördags som en man i 30-årsåldern misshandlades brutalt av ett ungdomsgäng på restaurang Max i centrala Visby. Mannen slogs så illa att han tappade medvetandet. Medvetslös och mycket allvarligt skadad fördes han till Visby lasarett.
Senare samma dag greps och anhölls två unga män, 16 och 17 år gamla. I söndags greps ytterligare en man i samma ålder och i måndags anhölls två till.

I går begärde kammaråklagare Ulrika Thorsén att tre av de unga männen som först greps skulle häktas. Den första, en man i 17-årsåldern som tros vara den mest aktiva, var misstänkt för rånförsök, övergrepp i rättssak, grov misshandel och två fall av misshandel. Han är dessutom tidigare dömd för misshandel. .
– För mig var det klockrent att han skulle häktas eftersom risken för att han ska begå nya brott och försvåra utredningen är mycket stor, säger Ulrika Thorsén.
– Att han är misstänkt för övergrepp i rättssak genom att hota målsäganden i rånförsöket talar för att han inte tvekar att påverka människor i utredningen. , säger Ulrika Thorsén.

Men så blev det alltså inte. I stället valde Gotlands tingsrätt med tingsfiskalen Adam Larsson i spetsen att inte häkta mannen, som direkt släpptes på fri fot. Man hänvisade till hans låga ålder och att brottsligheten inte var tillräcklig allvarlig, även om man ansåg att han visserligen är misstänkt för brotten.

Och när den första häktningen inte gick igenom valde Ulrika Thorsén att frisläppa även de båda andra männen.
– Jag hade inget att annat val. Häktades inte den första skulle inte de andra heller bli häktade. De var alla under 18 år. Det är heller ingen idé att överklaga till hovrätten, killarna är redan ute och har troligen redan hunnit snacka ihop sig för att få sina historier att stämma, säger Ulrika Thorsén.

Både hon och polisen var upprörda över beslutet.
– Det här är grova grejer. Man kan undra vad som krävs för häktning, sa Björn Tannfelt, vakthavande polisbefäl direkt efter häktningsbeslutet.

Ulrika Thorsén håller med.
– Det är oerhört frustrerande. Utredningen kommer bli jättesvår att driva vidare och det är omöjligt att säga vad som kommer att hända med den.
Hittills har sex killar varit frihetsberövade i ärendet och det är ännu en som ska in på förhör.
– Det var ingen idé att hålla kvar de som satt anhållna eftersom de inte heller skulle ha blivit häktade enligt tingsrättens resonemang. Det känns tröstlöst att bedriva sådana här omfattande utredningar när det blir så här.
Ulrika Thorsén säger att hon har haft både 16 och 17-åringar häktade för betydligt mindre allvarliga brott än det här.
– Men då har det varit mer erfarna domare som beslutat.
Hon ifrågasätter häktningsbeslutet och önskar att en mer erfaren domare hade haft häktningsförhandlingen.
– En tingsfiskal är en domare som är under utbildning och bara tillfälligt är placerad på Gotland, säger Ulrika Thorsén. 

Tingsfiskalen Adam Larsson, vidhåller att rätt beslut fattades.
Men det är grova saker de unga männen misstänks för. Vad hade krävts för häktning?
– I korta drag är det så att om en person är under 18 år krävs synnerliga skäl för häktning. Där måste man göra en avvägning. Jag tyckte inte att det här var så pass allvarligt att det krävdes häktning, säger han.
Men vad hade krävts för häktning. Mord?
- Jag kan inte ge ett allmänt svar på den frågan. Men i praxis är det så att mord är skäl för häktning på en så ung person.
Din erfarenhet ifrågasätts. Vad säger du om det?
– Det är inte min uppgift att kommentera det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om