Det är torsdag strax efter lunch när Jeffrey Björklund rullar in på Fårösunds återvinningscentral i sin Volkswagen-bubbla. Han parkerar vid en container, öppnar framluckan (Bubblor har ju som bekant motorn i bak) och plockar ut några tillplattade förpackningar.
Om de tilltänkta förändringarna av återvinningscentralernas öppettider klubbas av regionfullmäktige kommer han under lågsäsong endast ha denna möjlighet en gång i veckan.
Förslaget som redan har fått grönt ljus från tekniska nämnden innebär en höjning av avfallstaxan med 7 procent och att de mindre återvinningscentralerna i Fårösund, Ljugarn, Klintehamn och Vamlingbo går från tre till en öppen dag i veckan under lågsäsong. Det görs för att återvinningscentralerna ska kunna bära sina egna kostnader, vilket de inte har gjort de senaste åren.
– Det här är en del av grundservicen och en viktig pusselbit för att få folk att vilja bo och verka på landsbygden, säger Jeffrey Björklund.
Medan vi pratar kommer flera bilar in genom grindarna med lokalbor som ska sortera plast från kartong och ris och grenar från annat grovavfall. Flera av dem kommer fram för att ge sin syn på saken och en sak är de alla överens om: Det här kommer leda till att fler väljer bort att sopsortera och att dumpning av sopor i naturen kommer öka.
– Nu åker väl den klassiska eldtunnan fram, säger Jeffrey Björklund och påpekar att det inte är särskilt klimatsmart om Fårösundsborna börjar köra till Slite i stället.
Micke Boman, som driver Bunge vandrarhem, håller med.
– Det är vansinne, skulle folk köra sex mil fram och tillbaka från Slite, med de här bensin- och dieselpriserna? Glöm det.
– Och det är många som går eller cyklar hit, hur ska de göra? Jag tänker på hon som ofta kommer hit med sin rullator, säger Danne Andersson, som är en av de två anställda på återvinningscentralen i Fårösund.
Mariette Nicander (M), ordförande i tekniska nämnden, tror inte att det kommer bli några problem att anpassa sig efter de nya öppettiderna. En ökning av fuldumpning ser hon inte heller någon risk för.
– Jag tror faktiskt bättre om våra medborgare. Dessutom kommer vi förstärka våra återvinningscentraler när vi tar över förpackningsinsamlingen från FTI. Det kommer finnas utanför varje återvinningscentral och det kommer inte vara beroende av öppettider, säger hon.
I tekniska nämnden fanns tre förslag på bordet: lägg ner de fyra små centralerna, höj avfallstaxan med 13 procent eller krymp öppettiderna och höj taxan med 7 procent.
Många är nu glada över att det första alternativet skrotades. Centerpartiet liksom styret röstade för mellanvägen, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot.
– Att försämra den redan sämre servicen på landsbygden för så lite pengar tycker vi är helt fel, säger Tomas Rådkvist (MP).
Miljöpartiet hade hellre sett en 13-procentig höjning, vilket för en genomsnittlig villaägare motsvarar 273 kronor årligen.
Mariette Nicander påpekar att indexhöjningen från 1 januari 2024 inte är medräknad i de 13 procenten.
– Indexeringen ligger troligen runt 10 procent. Sammantaget tycker vi att det blir alldeles för dyrt, säger hon och tillägger:
– Det är ju så mycket kostnadsökningar just nu, alla kämpar med inflationen. Det här är en kompromiss för att hitta balans i ekonomin, dels för regionen och dels för abonnenterna.