Rallyförare kräver 300 000 kronor av försäkringsbolag
En 38-årig rallyförare stämmer nu sitt försäkringsbolag på300 000 kronor.Detta efter en svår olycka i samband med en rallytävling på Gotland i april 1994.Vid olyckan ådrog sig föraren skador på halsrygg och hälben. Han har fortsatt arbeta som lastbilschaufför vilket inte längre fungerar. Han är sedan 2002 halv sjukpensionär och anser nu att skadeläget motsvarar hel arbetsoförmåga.Nu vill han därför ha ut pengar på den olycksfallsförsäkring som han hade vid skadedatumet.
Han fick sladd på bilen och frontalkolliderade med ett träd i ca 100 km/h. Att han klarade sig så pass väl som han ändå gjorde tillskrivs den gedigna säkerhetsutrustningen i denna typ av fordon. I stämningsansökan till Stockholms tingsrätt skriven advokaten som företräder föraren:
Min huvudman utsattes för oerhörda krafter i samband med olyckan och hans högra hälben krossades. Vid sidan av denna skadades även halsryggen vid den kraftiga olyckan. Problemen härvidlag noterades successivt och i dagsläget ger den medicinska utredningen vid handen att min huvudmans nackbesvär uppkommit genom trafikskadan.
Den efterföljande medicinska utredningen har uppskattat att den nedsatta funktionsförmågan i nacken motsvarar 15 procents invaliditet och den krossade hälen har bedömts som en funktionsförlust om sju procent.
Hittills har mannen kunnat upprätthålla sitt arbete som lastbilschaufför. Han har arbetat upptill 20 timmar per vecka och ägnat övrig tid åt träning och vardagliga görmål som tar längre tid efter olyckan.
<span class=MR>Förtidspension</span>
Min huvudmans hälskada har förmodligen lett till följdskador på ledbanden vilket ytterligare försämrat hans möjligheter till förvärvsarbete. Arbetet som lastbilschaufför innebär kontinuerligt manövrerande med fötter och ben.
Detta innebär att det arbete som han har kunnat hantera har lett till sjukskrivning på grund av fotskadorna och kommer sannolikt inte att vara en hållbar utväg framgent. Hälbensskadan har i sig medfört en minskad arbetsförmåga om 50 procent.
Försäkringskassans utredning har lett fram till att föraren beviljats halv förtidspensionering i april 2002.
Advokaten hävdar att oaktat vilken av de båda skadorna som skärskådas så är den ackumulerade effekten av dem i nivå med den att hel arbetsoförmåga absolut kan anses föreligga.
Många skadelidande slås fullständigt ut av en invaliditet runt tio procent. I föreliggande fall har min huvudman visat en exceptionell god vilja till arbete, en ambition som hans skada beklagligtvis ej tillåter.
Med anledning av dessa omständigheter yrkar man nu att försäkringsbolaget åläggs att utbetala de yrkade 300 000 kronorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!