Rådjuren blir kvar på Gotland

Rådjuren på Gotland är här för att stanna. Även om en majoritet av tillfrågade i en nyligen gjord undersökning visar att arten inte är välkommen här är det svårt att få bort den. Ön har landskapstyp och klimat som passar väl för rådjur och stammen kommer troligtvis att öka framöver.

Gotland2005-03-22 06:00
En ökning ger fler jaktbyten men även fler trafikolyckor.
Den sammanfattningen gör Anette Carlsson, högskolan i Kalmar. Hon studerar på Miljö- och naturresursprogrammet och har gjort examensarbetet "Rådjur på Gotland - En studie över attityder kring arten samt en inventering av stammens storlek".
Efter inventering av spillning från rådjur kommer hon fram till att det finns cirka 900 rådjur på ön, varav 350 i skogarna. Men hon påpekar att stammen kan vara betydligt större.
De stora delarna av studien var enkätundersökning med cirka 200 personer och en spillningsinventering runt om på Gotland.

Avslag på inplatering
Hon berättar om hur rådjursfrågan aktualiserades i debatten under 1980-talet, hur frågan ställdes på sin spets när 22 fastighetsägare ville ha tillstånd att plantera in rådjur 1990, men fick avslag av länsstyrelsen året därpå.
Men, konstaterar Anette Carlsson, det finns dock indikationer på att det har planterats in rådjur illegalt efter det att inplanteringen blev tillståndspliktig.
I kapitlet om Rådjurets ekologi berättar hon hur de föredrar markvegetationen så länge snön inte är för djup och det är sällan som Gotland, enligt SMHI, har snödjup över en halv meter. Lite snö och örtrika skogar gör att rådjuren inte ens under vintern söker sig ut på öppen mark här.
Enkätundersökningen gick ut till 200 markägare och 20 andra intressenter, av de 200 var 27 jägare.
162 svar kom in. Över 80 procent av dem som svarade har sett rådjur eller sett spår av dem. De flesta rådjuren har setts i trakterna av Hejde, Stånga, Lojsta och Etelhem samt Boge. Det är också på dessa ställen som personerna i enkäten tror att det finns flest rådjur.
På frågan om de tycker att rådjur skall finnas på Gotland svarade drygt 94 procent och 69 procent av dem vill inte att djuren skall finnas här.
Majoriteten av markägare och intressenter tycker så medan i gruppen jägare var det hälften för och hälften emot.

Trafikfara
Många markägare anser att trafik-faran är ett betydande skäl till varför rådjuren inte skall finnas här. En stor del av de svarande, 44 procent, tror att stammen idag ligger mellan 500 och 1 500 djur.
Anette Carlsson gjorde inventeringen av spillningen från rådjur under två veckor för cirka ett år sedan. GT gjorde då ett reportage när hon var i skogen i Bäl. Hon hade 1 195 undersökningsytor över hela ön och varje yta var tio kvadratmeter.
Då fick hon fram att det skulle finnas cirka 900 rådjur på hela Gotland varav cirka 350 i skogarna.
- Troligtvis kan stammen vara betydligt större, säger Anette Carlsson. En sannolik anledning till det kan vara att jag inventerade en för liten del av Gotland. Den kan även bero på att rådjuren ännu inte är så många och så väl utspridda över ön att de går att inventera med denna metod.

Spillning
Även var den mesta spillningen hittades stämmer överens med var folk säger att de flesta rådjuren finns.
Bland faktorer som kan komma att påverka stammen positivt nämner hon bland annat örtrika skogar med bra föda, personer som vill ha rådjur och arbetar för att stammen ökar samt det milda klimtatet.
Faktorer som kan påverka stammen negativt är bland annat personer som är negativa till rådjurens existens och motarbetar stammens tillväxt, en del ställen men dålig tillgång till vatten under torr sensommar och höst samt öppna tallskogar utan skyddande undervegetation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om