Rådjur och älg stod längs vägen i viltolyckskampanj

Fyra rådjursfigurer stod under torsdagen uppställda längs Lummelundsväg
Dessa var det inte många passerande bilister som observerade. I alla fall inte samtliga fyra skyltar.
För några hundra meter längre söderut blev förarna invinkade av polisen och utfrågade om de lagt märke till rådjurskvartetten.
Det hela var ett led i den viltolyckskampanj som denna vecka pågår i hela landet.

Gotland2003-08-29 04:00

I en parkeringsficka på Lummelundsväg strax söder om avtagsvägen till Själsö var det fullsatt på torsdagen. Där fanns polispatruller, representanter för Gotlands skarpskytte- och jägaregille och NTF, Älgskadefondens viltvagn med informationsmaterial samt uppstoppade vildsvin, rådjur och älg.
De bilister som passerade mot stan norrifrån blev invinkade, fick en informationsbroschyr, och utfrågades om de lagt märke till de fyra rådjursmarkörer som stod utplacerade, två nära vägkanten och två längre in i terrängen, "Har du sett något skyltat längs vägen?".
Samtliga fyra vara det få som noterat, de flesta hade sett de två som stod närmast vägkanten men det fanns även de som inte sett någon.
­ Äldre förare ser fler. Anledningen kan vara att de kör saktare och ser mer runtomkring medan yngre är mer koncentrerade på vägen.
Alltihop var ett led i den viltolyckskampanj som under denna vecka pågår över hela landet. Syftet är förstås att få ner antalet viltolyckor men även att veta hur man ska agera om en sådan inträffat.
<span class=MR>Mer aktuellt på ön</span>
Ämnet har också under senare år blivit mer aktuellt på Gotland i takt med att antalet rådjur och därmed trafikolyckor med sådana inblandade ökat. Även vildsvin och hjort finns det viss risk att kollidera med längs Gotlandsvägarna.
Och det är vilt från rådjur och uppåt i storlek som ska rapporteras till polis och vidare till markägare om det blivit påkört; skadat eller dött. Räv omfattas exempelvis inte av dessa bestämmelser och därför har liknande kampanjer tidigare av många Gotlandsförare utan planer att köra på fastlandet setts som ganska obehövliga.
­ Hittills i år har vi sex polisrapporterade trafikolyckor med rådjur, konstaterar polisinspektör Göte Karlström. Rådjursstammen visar sig mer och mer.
Kör man på ett större klövvilt är man skyldig att rapportera detta till polisen och att märka ut platsen. (Givetvis skall man också vidta åtgärder som vid en "vanlig" olycka; ta hand om eventuella skadade, larma, sätta ut varningstriangel).
Markägaren underrättas och om detta inte går eller denne inte har möjlighet att vidta åtgärder har Jägarförbundet numera eftersökspatruller som kan kallas in vid behov för att spåra upp och avliva vilt som blivit skadat vid olyckor.
<span class=MR>Eftersöksekipage</span>
Inge Högberg från Tingstäde-Dalhem jaktvårdskrets fanns på plats iförd väst med texten "Viltolycka eftersök" och i sällskap med labradoren-retrievern Tracy.
­ Det finns sex jaktvårdskretsar från Gotland. I varje finns en kontaktman som polisen ringer till.
­ Denne hör med markägaren om han tar hand om det och ringer annars till ett av de 16-17 eftersöksekipage - en jägare och en hund - som finns och som får i uppgift att söka spåra upp det skadade viltet.
­ Vi har gjort några eftersök och det har fungerat bra.
Inge Högberg påpekar att det finns ett undantag från regeln att man skall stanna och märka ut platsen exakt där olyckan hände.
­ Har man kört på ett vildsvin skall man köra hundra meter från platsen innan man stannar och märker ut, ett skadat vildsvin kan vara aggressivt. Men det är viktigt att platsen är markerad.
Och märka ut, det går förstås bra med vad som helst, från de särskilda viltolycksbanderoller som delas ut och kan förvaras i handskfacket till det som finns till hands som plastpåsar eller persedlar.
­ Till och med en behå kom till användning en gång.
Inge Högberg konstaterar att gotlänningen i gemen är ovetande om vad som gäller på det här området. Men att det nu bör ske en förändring i attityden.
­ Vi uppskattar att det numera finns ett par tusen rådjur spridda över hela ön.
Viltolycksinformation. Bilisterna längs Lummelundsväg blev på torsdagen invinkade och delgavs information om viltolyckor och frågades ut hur många av de utplacerade rådjursfigurerna de lagt märke till. Här samtalar polisinspektör Göte Karlström med en förare.
Rådjursfigur. Fyra sådana stod utplacerade i terrängen längs Lummelundsväg.
Eftersöksekipage. Inge Högberg utgör tillsammans med hunden Tracy ett av de eftersöksekipage som kan sättas in för att spåra upp trafikskadat vilt.
Skogens konung. Ännu finns han inte livs levande i den gotländska naturen, det här var ett uppstoppat exemplar som gav en uppfattning om hur stor en älg verkligen är.Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om