Räddningstjänsten ska spara 2,5 miljoner

På fem år har kostnaderna för räddningstjänsten på Gotland ökat med 20 miljoner kronor. Nu sätter politikerna ned foten och kräver besparingar på mer än två miljoner kronor.

Gotland2007-04-18 06:00
- Nu får vi sänka vår ambitionsnivå, säger Lars Thomsson (c).

Brandmästaren Jonathan Ahdrian befarar att besparingarna kan leda till en betydligt försämrad trygghet och säkerhet.

Räddningschefen Johan Kallum har arbetat fram förslag för att tillmötesgå kommunpolitikernas sparkrav på räddningstjänsten. I går presenterade han dessa för räddningstjänstens egen personal, men också för politikerna i kommunens förvaltningsutskott.

Det är framför allt kostnaderna för ambulansverksamheten som har skenat iväg under de senaste åren, men där kan man inte göra några nedskärningar eftersom den kommer att läggas ut på entreprenad.

I stället har Johan Kallum gått igenom alla de andra verksamheter som ryms inom räddningstjänsten och formulerat tre olika alternativ.

Tre sparpaket
De tre sparpaketen innebär att man drar ned på personal på olika sätt och de direkta konsekvenserna för invånarna på Gotland varierar - men alla förslag har också sina fördelar, tycker Johan Kallum. Den mest radikala idén om att låta Visby bantas till en deltidsbrandkår nattetid innebär att man kan stärka dagskiftet och arbeta mer förebyggande.

Brandmästare Jonathan Ahdrian är skeptisk till de sparpaket som har lagts fram, men allra mest till förslaget om att göra Visby till en deltidsbrandkår.

- Det förslaget innebär betydligt försämrad trygghet och säkerhet för Visby. Insatstiden i Visby kommer att förlängas med åtta och en halv minut. Det blir svårare att göra livräddande insatser och brandförloppet kommer också att ha hunnit gå längre. Är det i Visby innerstad så kommer det att få konsekvenser för intilliggande byggnader.

Konsekvenser
De andra förslagen får inte lika stora konsekvenser för lika många människor, men han kan inte stödja något av dem utan han vill hålla fast vid den ambitionsnivå som räddningstjänsten har idag om att man ska kunna nå alla gotlänningar inom 30 minuter.

- Vi har en bra organisation inom räddningstjänsten idag och man ska akta sig för att skära mer i den, säger Jonathan Ahdrian.

Conny Lantz som arbetar inom deltidsbrandkåren i Visby håller med:

- Det kommer att bli tufft det här. Det kommer inte att behöva inträffa så stora händelser för att det ska fattas folk. Och det är inte politikerna som kommer till platsen när en människa har väntat i mer än 30 minuter på att få hjälp.

Lars Thomsson (c) och de andra politikerna i förvaltningsutskottet tog igår inte ställning till de tre alternativen. De har i stället begärt fram en utförlig konsekvensbeskrivning.

Kommunpolitikerna har tidigare backat från flera av de tidigare sparförslag som gällt räddningstjänsten. Kommer det inte att bli så den här gången också?

- Det stämmer. Politiken har inte orkat med att genomföra tidigare besparingsförslag, men den här gången är budgetläget så allvarligt så att nu måste vi orka, säger Lars Thomsson och fortsätter:

- 2006 lade vi till elva miljoner kronor i räddningstjänstens budget för att en gång för alla lösa deras ständiga underskott - ändå blev det ett underskott på 2,5 miljoner kronor. Den här utvecklingen kan inte fortsätta. Vi politiker måste sätta ned foten. Nu får vi sänka vår ambitionsnivå.
Den 7 maj kommer ett extrainsatt förvaltningsutskott att ta ställning till vilket sparförslag som de vill förorda och detta kommer sedan att behandlas i kommunens budgetberedning i mitten av maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om