Psykologen tar klivet in i politiken

I 40 år har psykologen Karin Persson mött kvinnor som varit utsatta för våld och diskriminering.I Feministiskt initiativ vill hon använda sina erfarenheter till något framåtsyftande.

Karin Persson. I sitt yrke som psykolog har Karin Persson mött kvinnor som varit utsatta för både våld och diskriminering. arkivfoto: joel nilsson

Karin Persson. I sitt yrke som psykolog har Karin Persson mött kvinnor som varit utsatta för både våld och diskriminering. arkivfoto: joel nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2010-09-16 04:00
Karin Persson har varit engagerad i FNL-rörelsen, kvinnorörelsen, solidarietsrörelsen och flera andra frågor, men när hon förra hösten klev in på ett möte hos Feministiskt nitiativ hade hon aldrig tidigare varit medlem i något politiskt parti.
Nu står Karin Persson som första namn på FI:s valsedel i kommunvalet.
I fyra decennier Karin Persson varit verksam som psykolog. I många år har hon varit inriktad på att möta traumatiserade kvinnor.
- Jag har fått ta del av så många vittnesmål om följderna av diskriminering och våld. Att arbeta politiskt är ett sätt för mig att använda dessa erfarenheter till något med framtidsperspektiv.
- Det här är viktiga frågor. Ingen kan argumentera bort att många kvinnor lever i en väldig utsatthet. Jag har sett vad det gör med människor när man diskrimineras, inte möts med respekt eller får göra det man har resurser för.
Att FI ställer upp i kommunvalet på Gotland innebär att man måste ta ställning i en lång rad lokala frågor. På torsdagarna har FI haft möten i Almedalsbibliotekets café och här har man formulerat gemensamma ståndpunkter kring allt från arenahallar och friskolor till kollektivtrafik.

Jämställdheten
Medlemmarna i det ganska färska partiet kommer in i politiken med olika erfarenheter och Karin Persson tycker att diskussionerna har blivit intressanta. Hon tycker att det går att anlägga ett feministiskt perspektiv på alla frågor i kommunpolitiken och om hon får en plats i kommunfullmäktige tänker hon se till att alla involveras i det tänkandet:
- Vi tänker vara med och se till att jämställdheten finns med i besluten och att man tar hänsyn till vad besluten innebär för barn och ungdomar. Ofta tänker man bara på tekniska frågor, inte på livet som består av barn och kvinnor och män och alla deras intressen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om