Psoriasisdagen första gången på Gotland
Det är en jobbig sjukdom. För mig är varje steg en pina, fast det inte syns.Eva Forsén fick psoriasis i 16-årsåldern. Nu är hon vice ordförande i psoriasisföreningen på Gotland. Igår stod hon i Gallerian i Visby för att informera om sjukdomen. Då genomfördes för första gången den Internationella psoriasisdagen.
Det är en ärftlig sjukdom. Min mamma har den och mina tre syskon, berättar Eva Forsén.
<span class='mr'>Ledbesvär</span>
Hon har psoriasis under alla naglar och använder alltid färgat nagellack för att det inte ska synas så mycket. Även på händer, underarmar och armbågar har hon röda fläckar, täckta med vita fjäll. Fjällningen beror på att hudens celltillväxt är kraftigare än normalt. Närmare hälften av alla människor med psoriasis får också ledbesvär, de flesta får så kallad psoriasisartrit vilket betyder inflammation i lederna. Eva Forsén har artrit och hon har förlorat 50 procent av sin styrka och känsel genom sjukdomen.
<span class='mr'>Skapa förståelse</span>
Man räknar med att mellan två och tre procent av befolkningen i Sverige har någon form av psoriasis. I hela världen lider 125 miljoner människor av sjukdomen. Genom Internationella psoriasisdagen vill man sätta fokus på sjukdomen och skapa förståelse för vad det innebär att leva med den.
Har man anlag för psoriasis så kan den utlösas av infektioner som halsfluss, men även stress kan vara en faktor som får sjukdomen att blomma ut.
<span class='mr'>Behandlingar</span>
Ljusbehandling, salvor, varma bad och utlandsvård är sätt att hålla sjukdomen i schack och göra det möjligt för dem som drabbats att leva ett normalt liv.
Vi har ljusbehandling på Gotland, men den är inte lika bra som tidigare. Och baden får vi numera betala själva. Själv behöver jag gå på solarium två tre gånger i veckan och bada lika många gånger och det blir dyrt. Utlandsvården, då man åker iväg tre veckor per år för att sola och få behandling har kommunen dragit in. Trots att de tre veckorna gör det möjligt för många psoriatiker och reumatiker att fungera i arbetslivet resten av året, säger Eva Forsén.
Ändå har den som har psoriasis i Sverige det bra jämfört med till exempel Afrika.
Där behandlas de som spetälska. De får inga jobb och är inte välkomna var som helst. Mycket beror på okunskap, många tror att sjukdomen smittar, men det gör den inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!