Protesterar mot bygge<br>på strandäng i Sanda

Planerna på ett nytt bostadsområde, strax söder om Västergarn, upprör boende i en närliggande samfällighet.
Men det är inte bygget i sig man motsätter sig, utan att flera av tomterna är belägna på en strandäng, trots att kommunen beslutat att säkerställa den öppna landskapsbilden i området.

Gotland2006-05-21 06:00
Konflikten mellan kommunen och samfälligheten Sanda Lekarve 1:23, gäller det tänkta bygget av bostäder, på ett område söder om den huvudsakliga bebyggelsen i Västergarn och uppstod i samband med att fastighetsägaren ansökte om att en detaljplan skulle uppföras för området.
Delar av fastigheten omfattas av strandskyddet och det samfälligheten motsätter sig är att de sex västligaste tomterna, som är belägna på en öppen äng ner mot havet, bebyggs, eftersom det skulle motverka kommunens egna riktlinjer om ett bevarande av den öppna landskapsbilden i området. Samfälligheten menar dessutom att de har stöd av de utlåtande som länsstyrelsen och länsmuseet lämnat.
Det skulle kunna tänkas att konflikten handlar om skymd sikt mot havet, men det tillbakavisas av samfälligheten och de båda områdena angränsar heller inte till varandra.
- Vi störs inte av någon försämrad utsikt, det finns inte några sådana intressen. De är de naturmässiga intressena vi vill lyfta fram. Det är att det byggs på strandängar som vi är emot. In med dem i skogen. När vi byggde våra hus la vi dem så att de slutar vid trädgränsen, de ligger bland träden, säger Bengt Sävbark, ordförande för interimsstyrelsen för samfälligheten Sanda Lekarve 1:23.

Miljön
Bengt Sävbark, som är engagerad i miljöfrågor både privat och professionellt och bland annat har suttit i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Lidingö, anser att de tänkta husen är onödigt stora och planeras alldeles för tätt.
- Det är mer än dubbelt så hård exploatering av markområdet, mot i vårt område. Vi har inget emot bebyggelsen, tvärtom är vi positiva till att det byggs ut.
Samfälligheten tycker även att de planerade husen är för stora.
- Det har vi anfört, att det inte finns någon anledning att bygga så stort. Det innebär ju att det kommer att finnas inte bara ett hus per tomt, utan flera, med barn och barnbarn kommer det komma till nya byggnader.
- Om 15 år blir det ett enda gytter här.
Bengt Sävbark spenderade under många år somrarna vid Ihreviken och minns med fasa hur en öppen strandäng där bebyggdes.
- Det är ett outplånligt minne, hur man förstörde naturen i ett område som nyttjas av så många.
- Vi värnar om att den vackra utsikten ska kunna nyttjas av alla som bor här. Det är här människor håller till, alla människor drar sig mot havet. Man kanske vill ha ett midsommarfirande här.
- Det ska vara det här gemensamma, barnen vill kanske ha en bollplan, säger Bengt Sävbark.

Motarbetade
Bengt Sävbark och samfälligheten tycker även att det har varit svårt att få information och känner sig motarbetade av kommunen och vid ett tillfälle hänvisade en tjänsteman till att handlingarna skulle vara "interna".
Då planförslaget var ute på samråd i slutet av 2005, kontaktade samfälligheten flera gånger kommunen för att få ut de aktuella handlingarna och kunna inkomma med en skrivelse med deras synpunkter på bygget, men utan resultat.
- När vi skrev om det här och ville ha besked om vad som händer, fick vi inte veta något, säger Bengt Sävbark.
När de sedan ringde strax innan jul fick de beskedet att tiden för att inkomma med synpunkter var slut och först efter mycket bråk fick man tillsist lämna sina synpunkter.
- Men man bifogar inte hela brevet, utan gör utdrag av de punkter som de själva tycker är värdefulla, säger Bengt Sävbark.
Den 14 juni, då byggnadsnämnden sammanträder nästa gång ska ärendet tas upp för beslut och antagande. GA har utan framgång sökt berörda parter vid länsstyrelsen och Gotlands kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om