Protester mot provbrytningar
Nordkalk AB begär nu hos länsstyrelsen om tillstånd att få provbryta sten på norra Gotland. Företaget vill bryta totalt 50 000 ton kalksten med början i september i år.Såväl Naturskyddsföreningen som föreningen Bevara Ojnareskogen protesterar.
I ansökan skriver företaget att nya brott är nödvändiga för att man ska kunna fortsätta sin verksamhet i Storugns efter 2009. Och provbrotten måste till för att kontrollera kalkstenens "fysikaliska egenheter".
Varje provbrott blir sex till åtta meter djupt och mindre än en hektar i omkrets. Det tar fyra veckor att bryta ett brott och det första planeras till september i år, det andra till april nästa år.
Lagändring
Nordkalk vill dessutom att länsstyrelsen ska ge företaget tillstånd att bryta även om inte beslutet vunnit laga kraft, det vill säga, man vill kunna bryta även om överklagan lämnats in. Detta har blivit möjligt att begära, efter en lagändring om bergtäkter, som träder i kraft den första augusti.
Kalle Nyberg, handläggare på länsstyrelsen, säger dock att ett eventuellt beslut om att köra igång innan beslutet vunnit laga kraft bara kommer att gälla så länge det är detaljer som överklagats.
Nu tittar handläggarna på länsstyrelsen på ansökan. När de anser att den är komplett kommer myndigheten att offentliggöra den, så att man kan få in remissvar och reaktioner. Kalle Nyberg säger att han väntar in Nordkalks ansökan om huvudbrytning i Bunge/Rute till hösten.
"Ofullständig information"
Några som redan läst och reagerat är Föreningen Bevara Ojnareskogen. Genom sin ordförande Olov Söderdahl menar föreningen att det samrådsförfarande som Nordkalk inbjöd till inte fungerade. Informationen om provbrytningen var till exempel ofullständig och osystematisk, skriver föreningen i ett brev till länsstyrelsen.
Föreningen vill också att företaget samordnar sina ansökningar om provbrytning och huvudbrytning samt redovisar alternativ lokalisering. Slutligen protesterar föreningen mot Nordkalks önskan att få börja bryta innan beslutet vunnit laga kraft.
Naturskyddsföreningen på Gotland vill också ha en samordning av ansökningarna. Föreningen skriver att det inte framgått vid samråden i Lärbro och Bläse att Nordkalk avsett att lämna in två ansökningar. Därför har inget egentligt samråd om provbrytningen ägt rum, konstaterar föreningen.
Fler ansökningar att vänta
Det är inte bara Cementa och Nordkalk som förbereder ansökningar om att få fortsätta bryta kalk på Gotland. Även Svenska Mineral AB med säte i Filipstad i Värmland funderar på framtiden. Företaget bryter kalk ett par kilometer öster om Fårösund och skeppar ut den med båtar från den egna hamnen i Strå.
- Vi bryter en halv miljon ton om året, vilket inte är så mycket jämfört med Nordkalk och Cementa, säger företagets miljöchef Ulf Nilsson.
Som jämförelse kan nämnas att Nordkalk bryter tre miljoner ton.
Senast i september 2008 ska Svenska Mineral ha ansökt om förnyat tillstånd för att få fortsätta bryta i norr. Och det tänker man göra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!