Protester från vårdpersonalen
Sju heltidsanställda inom vården på Tingsbrogården i Bro protesterar mot förslaget att de inte får ha kvar sina tjänster fullt ut på Tingsbrogården.Det kan bli fråga om att 3,5 timmar i veckan för var och en av dem förläggs till kommunens vikariepool "resursteamet".
GVO:s förvaltningschef Mats-Ola Rödén säger att personalstyrkan måste minskas och det går inte att utesluta att några får gå.
Verksamhetschefen på Tingsbrogården Mia Löfgren framhåller att eftersom antalet vårdtagare minskat från 40 till 32 så blir bemanningen för hög och måste att minskas.
<span class='mr'>Kommunpolicy</span>
Risken är att vi inte kommer att ha behov av heltider eftersom bemanningen blir för hög då, säger Mia Löfgren, men med en omfördelning kan de sju har kvar sina heltider även om de får arbeta 3,5 timmar i veckan i resursteamet.
De sju heltidsanställda nämner i protestskrivelsen att kommunen har en policy att man skall sträva efter att erbjudas heltid.
"Vi vill ha kvar våra heltidstjänster på Tingsbrogården i framtiden. Vill ej ut i resursen för att fylla ut sysselsättningsgraden. Detta kommer att medföra ohälsa både fysiskt och psykiskt."
<span class='mr'>"Vill vara kvar"</span>
I skrivelsen anser de också att de inte skall behöva bli tvungna att gå ner i sysselsättningsgrad utan att det skall vara frivilligt. Vidare att alla deltidstjänster är en ren kvinnofälla och de undrar hur kommunen tänkt att sporra män som vill jobba i vården framöver.
Sist i skrivelsen sägs "Vi är redan lågavlönade idag och behöver vår sysselsättningsgrad för att klara det ekonomiskt."
Vi fick höra om förslaget vid ett informationsmöte i våras, säger Gertrud Ansén, en av de sju heltidsanställda. Vi vill vara kvar och arbeta hela vår tid på Tingsbrogården. Man har valt ett ställe och där vill man vara. Det känns inte bra att inte veta var man skall vara resten av tiden. Det kan bli i hemtjänsten eller någon annanstans. Jag vet hur det är för jag har jobbat så tidigare.
<span class='mr'>Tre enheter blir fyra</span>
Verksamhetschefen Mia Löfgren betonar bestämt att inget beslut är taget och att det blir förhandlingar med facket i slutet av sommaren.
Tingsbrogårdens verksamhet flyttar tillbaka till Bro i september nästa år. Nu är den på Tallbacken i Follingbo.
I dag har vi tre enheter, men när vi flyttar tillbaka skall vi ha fyra, säger Mia Löfgren. I och med detta ser vi över resurserna och hur stor personal vi behöver och det kan innebära förändringar i sysselsättningsgraden.
<span class='mr'>Jobbig omställning</span>
Förutom de sju heltiderna arbetar idag 18 personer deltid på Tingsbrogården.
Jag har också ansvar för vår budget och får avsätta pengar för extra behov istället för att ha för hög bemanning , säger Mia Löfgren.
Hon påpekar att grundbemanningen inte sänks och att det inte är fråga om indragning i besparingssyfte eftersom de sju aktuella heltiderna har kvar sina heltider, men att det kan bli fråga om en omfördelning till annan verksamhet 3,5 timmarna i veckan.
Jag förstår om det kan bli en jobbig omställning, säger Mia Löfgren. Men personalen här är otroligt duktig och jag är inte orolig får vården.
<span class='mr'>Förhandling i augusti</span>
Förvaltningschefen på GVO, Mats-Ola Rödén, säger att i augusti blir det en förhandling med facket för att anpassa personalstyrkan på Tingsbrogården till förändringarna i boendet och då förhandlar man enligt turordningslistan.
Några kommer att få gå, det vill jag inte utesluta, säger Mats-Ola Röden. Personalstyrkan måste minskas. Vi skall diskutera med de anställda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!