Prostatacancer tar sju liv varje dag
Sju svenska män dör i prostatacancer varje dag.- Det är den största och snabbast växande sjukdomen vi har, säger Lars Olof Strandberg, ordförande i Prostatacancerförbundet som under helgen höll sitt årsmöte i Visby.
2 700 män dör av prostatacancer varje år medan tarmcancer tar 2 600 liv och 3 000 dör i lungcancer. Orsaken till att fallen av prostatacancer ökar är fler. Bara en del fall är en verklig ökning.
- Ju fler män som undersöks, desto fler fall hittar vi, säger Lars-Olof Strandberg.
- Det är bra eftersom överlevnaden ökar om cancern upptäcks i ett tidigt stadium. Då är förutsättningen för bot och bättring ganska goda.
Undersök alla över 45 år
Det är också orsaken till att Prostatacancerförbundet förespråkar att alla män över 45 år ska undersökas på samma sätt som kvinnor kontrolleras för bröstcancer och livmodercancer.
Ett så kallat PSA-prov, där man undersöker blodet, är vad som finns att tillgå än så länge.
- Det är ett trubbigt mätinstrument som bara ger en indikation på att något inte står rätt till, säger Lars Olof Strandberg som påpeka att provet är betydligt enklare än mammografi.
Det ger inte något klart svar på att patienten drabbats av cancer, men det kan vara en indikation. Ett lågt PSA-värde föranleder inga ytterligare undersökningar. Visar det höga värden görs andra undersökningar.
Socialstyrelsen tvekar
Socialstyrelsen är tveksam till att ta prov på alla män. Även Roger Henriksson, professor och läkare med cancersjukdomar som specialitet funderar.
- Av 1 000 PSA-prov hittas mellan 20 och 30 fall av cancer.
- Det ger en överdiagnostik, samtidigt som vi missar en del fall. Ändå är PSA det bästa vi har idag i kombination med handundersökning och biopsi, säger han och redogjorde för prostatacancerns utveckling.
Han rekommenderar bara de män med symptom som ont eller svårt att kissa att överväga provet.
- Det är viktigt att göra klart vilka konsekvenser det får om man tar provet, säger han och tänker på att det ibland skapar onödig oro.
Lokala skillnader
De lokala skillnaderna är stora. Gotland toppar listan av antal nya fall per 100 000 invånare med 250 män. Lägst ligger Södra Halland med 100 fall.
Varför det är så kan inte Roger Henriksson riktigt förklara.
- Det som skiljer mest är hur många PSA-prov som tas.
Att sjukdomen breder ut sig är han däremot säker på. En del av ökningen kan inte förklaras med att vi kollar fler.
Befolkningen blir äldre och fler lever längre med cancer, är andra komponenter.
Behandlingsmetoder
Nya lovande behandlingsmetoder har tagits fram.
- Behandlingarna skiljer sig åt i landet, men slutresultatet ser likadant ut, säger han.
Andra skillnader är hur vanlig kirurgisk kastraktion är. I Västerbotten görs många sådana operationer medan inte en enda redovisas på Gotland.
- Sånt kan bero på doktorns kompetens. Det kan också förklaras med att det är en väldigt enkel och billig metod, säger Roger Henriksson.
- En skandal, hördes från en av deltagarna.
Nya läkemedel
Det finns en rad nya behandlingsmetoder, från cellgifter till riktad strålning och tillväxtfaktorhämmande läkemedel. Vaccin kan bli ett annat botemedel.
- Vi misstänker att en del prostatacancer orsakas av virus, men där vet vi väldigt lite än, säger Roger Henriksson.
För de män som får prostatacancer finns hopp om hjälp, men risken för biverkningar skuggar livskvaliteten.
- Behandlingarna kan ge orsaka impotens och inkontinens.
Samtidigt utvecklas metoder med färre biverkningar och bättre resultat.
- Titthålskirurgi och robotar som opererar ger möjlighet att spara nerverna som styr erektionspaketet, berättar Lars-Olof Strandberg.
Strålbehandlingen är också bättre, har blivit mer precis.
Varför så många drabbas av prostatacancer och varför den växer finns inget riktigt bra svar på.
- I Japan och Asien förekommer knappt prostatacancer, medan den är allmänt förekommande i västvärlden. Samtidigt ser vi att asiater som flyttar till väst får sjukdomen.
Livsstilen viktig
Det pekar på en livsstilssjukdom. Övervikt och rökning, osunt leverne påverkar negativt. Omvänt kan motion och allsidig kost hjälpa. Att äta rätt och leva sunt kan vara ett sätt att motarbeta sjukdomen, precis som i många andra cancerformer. Olika sorters bönor, chilipeppar och granatäpple är livsmedel som sägs hämma utvecklingen av prostatacancerceller.
- Kostfrågor är viktiga, säger Lars-Olof Strandberg.
- Det är aldrig för sent att sluta röka. Ingen åtgärd är så bra, säger Roger Henriksson.
"Patientpoliser"
Prostataförbundet har funnits i fem år och ligger klart efter bröstcancerföreningen.
- Både bröstcancerforskningen och föreningen ligger säkert tio år före oss, säger Lars-Olof Strandberg.
- Prostatacancer är inte det första män pratar om. Det har länge varit en dold sjukdom som nu flera kändisar gett ett ansikte åt. Sven Tumba, Kjell-Olof Feldt och Bert Karlsson är alla drabbade.
Industrin vill tjäna pengar, läkaren kan ha ett eget intresse för vissa behandlingsmetoder och sjukhusets ekonomi påverkar vården.
- Det är viktigt med patientföreningar, inte minst för att minska orättvisor och skillnader. Ni är den starkaste påtryckargruppen och ska ifrågasätta sjukvården. Det är inte bra att tjockleken på plånboken ska avgöra vilken vård jag får. Så är det redan idag, till exempel när det gäller bröstcancer, säger Roger Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!