Efter en vinter med extremt höga elpriser är det nog en och annan husägare som undrar över hur höga kommande elräkningar blir. Julius Bengtsson, vd på Gotlands elförsäljning, ger delvis lugnande besked.
– Situationen i år är betydligt mer stabil än inför förra vintern. Det beror bland annat på den stora nederbörden som har fyllt på våra vattenmagasin. Sedan har vi haft mycket vind- och solproduktion in i systemet och påfyllnaden i gasmagasinen i Europa ser bättre ut vilket också är positivt om vi tittar på prisbilden, säger han och fortsätter:
– Jag har svårt att se att vi kommer att ha ett lika högt genomsnittspris som vi hade förra vintern. Men, för det finns ett men där: Det är en marknad och det går aldrig att garantera.
Annat som har effekt på priset är att elförbrukningen i landet fortfarande är ganska låg, berättar Julius Bengtsson som också slänger in annan en brasklapp: vädret.
– I takt med att det har kommit mer förnybar el, sol och framför allt vind så är elpriset mer beroende av vädret nu än tidigare. Så får vi en kall vinter, då kommer det att påverka priserna och det är svårt att prognostisera, säger han.
Vädret är ju som bekant svårt för oss att påverka men det finns annat vi som privatpersoner kan göra för att hålla koll på och sänka våra elkostnader. Ett av dem är att fundera på att teckna ett avtal om fast elpris.
– Där behöver man gå till sig själv och sina ekonomiska förutsättningar. Man kan tänka att ett fastprisavtal är som en försäkring. Tecknar du ett fastprisavtal då vet du vad din el kommer att kosta under en viss tid, säger Julius Bengtsson.
Han berättar att betydligt fler har skaffat fastprisavtal i år jämfört med förra året. För att möta kundernas behov har Geab också anpassat sina avtal.
– Tidigare hade vi ettårsavtal, nu har vi också vintersäkring där man binder sitt elpris i fyra eller fem månader. Det kan vara bra om man vill undvika eventuella pristoppar som kan uppstå de närmaste månaderna, säger Julius Bengtsson.
Annat man själv kan göra är att sänka sin elförbrukning genom att exempelvis se över tätningslister kring dörrar och fönster, ta kortare duschar för att minska kostnaden för uppvärmning av vatten och stänga av eventuell golvvärme. Och sist, men inte minst:
– Sänkt inomhustemperatur påverkar väldigt mycket. För varje grad man sänker temperaturen så minskar elanvändningen med fem procent och det är ju rätt mycket, säger Julius Bengtsson.