Statistik som Nyhetsbyrån Siren sammanställt utifrån uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) ger en prognos över vilka av Sveriges kommuner där befolkningen förväntas växa under de kommande fem åren, och över vilka där det förväntas minska.
För Gotland är prognosen försiktigt positiv. Vid årsskiftet 2019-2020 förväntas det bo 58 104 personer på Gotland, vilket är en ökning med 849 personer, en procent, jämfört med den 31 december 2014.
– Det tycker jag låter positivt att trenden visar på att vi kommer att öka. Sedan kunde det ju så klart varit bättre, och vi vill ju gärna öka mer, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) när han får höra om prognosen.
Trots en mindre ökning kan man konstatera att det är långt kvar till vision 2025 som säger att det år 2025 ska bo 65 000 personer på Gotland. Stämmer prognosen för de kommande fem åren skulle befolkningen på ön alltså behöva öka med drygt 7 000 personer mellan 2020 och 2025.
– Ja, om den ökningstakten stämmer låter det ju lite väl mycket, säger Björn Jansson med ett skratt innan han fortsätter:
– Det känns dock som att vi har mycket bättre förutsättningar för att öka vår befolkning här på Gotland nu än tidigare. Det har hänt mycket positivt och vi får hoppas att vi kan öka mer än prognosen säger. När vi sedan är 65 000 är en annan fråga, men det är bra att ha något att sträva efter.
Hur jobbar regionen för att ökningen på en procent de närmaste fem åren kan bli större?
– Vi försöker skapa de goda förutsättningarna. Det handlar bland annat om bostadsbyggande och att se till att vårt näringsliv kan utvecklas. Besöksnäringen är även en viktig del där Gotland har goda förutsättningar. Vi hoppas även att avsiktsförklaringen om asyl- och flyktingmottagandet kan ge effekt, och att så många som möjligt väljer att stanna kvar på Gotland.
Det har inte varit diskussioner om att revidera målet på 65 000 invånare?
– Den diskussionen dyker upp lite då och då, men vi har ändå landat i att ligga kvar och fortsätta sträva mot 65 000. Det är ju dessutom så att siffran inte är huggen ur luften på något sätt, utan det är 65 000 vi behöver vara för att täcka de offentliga kostnaderna inom exempelvis hälso- och sjukvård och socialservice.