Den som ger ut en bok på Gotland har hittills haft möjlighet att söka ett så kallat tryckningsstöd – ett bidrag som syftat till att främja utgivningen av lokal litteratur, exempelvis sockenböcker, självbiografiska minnesteckningar och annat som kan bidra till att öns historia hålls vid liv.
I mars beslutade regionfullmäktige att tryckningsstödet ska ersättas av ett produktionsstöd som – och nu kommer det viktiga – kan sökas av ”fria professionella kulturskapare med F- eller FA-skattsedel”.
Detta fick Anna Säve Söderbergh, tidigare Gotlandicabibliotekarie och själv hembygdsförfattare, att reagera med viss bestörtning.
– Tryckningsstödet har vänt sig till personer som inte är professionella författare, men som har något att berätta om livet på Gotland förr. De kommer förmodligen bara att skriva en eller två böcker i sina liv, och då kan man inte kräva av dem att skaffa F- eller FA-skattsedel, som om de vore yrkesförfattare, säger hon.
Anna Säve Söderbergh – som 2021 utkom med en släktkrönika om familjen Säve – understryker att bokutgivning är dyrt och att kostnaden i dessa fall brukar hamna på författaren.
– Med tur och ekonomiskt stöd går man i bästa fall inte back. Nu riskerar det nya produktionsstödet att bli ytterligare en tröskel för den som vill skriva den typen av litteratur. Jag tycker det är dålig kulturpolitik. Även om det inte handlar om mycket pengar skickar man en dålig signal.
Och om utkasten blir kvar i byrålådan är det inte bara en förlust för författaren själv, menar Anna Säve Söderbergh.
– De här böckerna är viktiga för kulturarvet. Utan dem skulle mycket i vår historia glömmas bort, eftersom det inte nedtecknas för efterlevande, säger hon.
Oscar Lindster (S), ordförande i kultur- och fritidsberedningen, har förståelse för invändningen, men menar att det inte fanns några alternativ.
– Vi var tvungna att uppdatera våra kulturstöd och anpassa dem efter det statliga regelverket. Vi får helt enkelt inte ge stöd åt enskilda personer på det som gjorts. Men det är ju inte så att stödet tas bort, det finns kvar i annan form och med annat namn, säger han.
Jo, men att det numera krävs F- eller FA-skattsedel är väl en betydande skillnad?
– Absolut, det är olyckligt. Men det finns ingen inget politiskt intresse i att försvåra för den här typen av litteratur. Vi ser så klart att den har ett värde och jag har själv läst Anna Säve Söderberghs skrifter med stor behållning. Vi måste göra så här, och tyvärr finns det en risk att vi under en övergångsperiod tappar en och annan bok som skulle ha skrivits.
Att det skulle innebära en dödsstöt för gotlandicautgivningen tror Oscar Lindster inte.
– Jag säger inte så här för att förringa böckerna och deras betydelse, men vi kan konstatera att den här sortens litteratur skrivs och ges ut även i de delar av landet där systemet ser ut så här, säger han.
Exakt när det nya produktionsstödet införs är fortfarande oklart. I samma paket ingår nämligen beslutet att slopa bidrag till verksamheter med religiösa och partipolitiska inslag. Det senare har lett till hård kritik från bland andra Johan Asplund (KD), som i maj valde att överklaga Region Gotlands nya regler för stöd på kultur- och fritidsområdet. I väntan på att den processen ska avgöras gäller det gamla regelverket.