Proffs provsmakar gotländska viner
Tre vinodlare på Gotland finns med bland ett 30-tal svensktillverkade viner som har lämnats in för professionell vindomarbedömning. Bedömningen, som är den första i sitt slag, sker i Åhus i samband med helgens årsmöte med föreningen Svenska vinodlare.
- Våra vinstockar växer i den steniga marken vid Baju i Ala, berättar Patrik Lind i telefon från fastlandet på fredagen. Tillsammans med hustru Nettan var han då på väg till föreningens Svenska vinodlares årsmöte som hålls i Åhus.
Dit kommer också Johan Rudling, representerande Vinhuset Halls Huk på norra Gotland. Med i bagaget har han tre viner som är producerade på Gotland.
Vin från södra ön
Från södra delen av ön kommer Lauri Pappinen med Gute Vin från Gute Vingård i Hablingbo. Bland föreningens 90-tal medlemmar är de flesta amatörer som vinodlare och vinmakare, men några av medlemmarna har vinodling och vintillverkning som en del i sin näring. Till årets årsmöte har ett 30-tal svensktillverkade viner lämnats in för en professionell vinprovarbedömning. Det är nu första gången som detta sker utifrån en internationell bedömningsgrund och skala. Blir resultatet av bedömningen bra kan föreningen komma att dela ut diplom till några av dem som har lämnat in sina viner.
- Vi gör detta för att stimulera föreningens medlemmar att framställa viner av hög kvalitet och inte minst för att svenskt vin, som finns att köpa, ska få ett gott rykte, säger Sveneric Svensson, ordförande i föreningen Svenska vinodlare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!